Lezingenreeks EK Atletiek 2016 - Big cities, big events, big money

  • donderdag 19 mei 2016 van 19:30 tot 21:30

De Olympische Winterspelen van Sotsji 2014 waren duurder dan alle voorgaande edities bij elkaar opgeteld. Kan Nederland in de toekomst nog grote sportevenementen organiseren? Wat leveren deze evenementen Nederland eigenlijk op? 

Lijkt dit je interessant? Schrijf je dan in. 

Inhoud

EK Atletiek Amsterdam 2016 - Rien van Haperen
Na 10 jaar hard werken komt in juli de bekroning: EK Atletiek Amsterdam 2016. Rien van Haperen neemt je mee in dit proces van start tot finish. Althans, de voorlopige finish, want er is natuurlijk ook nagedacht over de legacy van dit evenement voor zowel de Atletiekunie als de Gemeente Amsterdam.

Het begon allemaal met het verbinden van de initiatiefnemers om tot een gezamenlijk bid te komen. Wat waren de succesfactoren van dit bid en waar heeft de organisatie iets laten liggen?

Planontwikkeling
In november 2011 besloot de Europese Atletiekunie om het EK Atletiek 2016 toe te wijzen aan Amsterdam. Hiermee liet Amsterdam concurrenten Split en Istanbul achter zich. Het bidbook moest tot leven komen. Er werd een projectorganisatie opgericht in de vorm van een stichting. Contracten werden gesloten met commerciële en private partners met verschillende belangen.

Realisatiefase
Het grote geheel staat, maar de laatste fase gaat over de details. Focus op competitie, logistiek, marketing, promotie, side-events en dat alles binnen een strak budget.

Rien van Haperen: ‘Nederland is wel degelijk in staat om evenementen – ook in financiële zin – succesvol te organiseren, mits de economische en maatschappelijke spin-off in het resultaat worden betrokken’.

Economische impact van grote sportevenementen op steden - Pieter Verhoogt
De presentatie biedt vanuit economisch perspectief inzicht in de fascinerende relatie tussen grote steden en hun grootschalige sportevenementen. Wat zijn de drijvende krachten achter deze relatie? Hoe hebben de onderlinge verhoudingen zich in de loop der tijd ontwikkeld? Wat zijn de financiële en maatschappelijke kosten van grootschalige evenementen voor een stad? En wat leveren grote evenementen op voor de steden die hen tijdelijk onderdak bieden? Uiteraard komen de EK Atletiek en de positie van Amsterdam an de orde. Naast de EK komen ook de Amsterdam Marathon, Tour de France, Ajax en diverse andere sportevenementen en steden aan bod. Kortom, een inspirerende lezing over het economisch speelveld van grote steden en hun sportevenementen.

Praktische informatie

Inschrijven
Deze lezing wil je niet missen. Opgeven kan via de onderstaande link.
Inschrijfformulier

Datum en tijd
Donderdag 19 mei van 19:30 – 21:30 (inloop vanaf 19:00)

Locatie
VU Hoofdgebouw - KC07

Sprekers

Pieter Verhoogt
Directeur Sport2BRien van Haperen
Directeur Stichting EK Atletiek Amsterdam 2016

Aanvullende informatie
In aanloop naar de EK Atletiek organiseert het Amsterdan Institute of Sport Science vijf publiekslezingen met uiteenlopende onderwerpen. Meer informatie over de andere lezingen vind je hier.

Parkeren?
Vanwege werkzaamheden is er beperkte parkeergelegenheid. Meer informatie is te vinden op de website van de Vrije Universiteit. Wij raden u aan om met het openbaar vervoer of de fiets te komen. 

©2015 Amsterdam Institute of Sport Science (AISS)
;