Lezingenreeks EK Atletiek 2016 - Topsport: Gezond of Ongezond?

  • donderdag 26 mei 2016 van 19:30 tot 21:30

 

Inhoud

Topsport is gezond, mits ……- prof.dr. F.J.G. Backx
Grote groepen Nederlanders zijn wekelijks, soms dagelijks, sportief actief. Getalenteerde sporters komen snel boven drijven en dan betekent topsport iedere dag zwoegen en ploeteren. Want topprestaties nastreven gaat gepaard met flink afzien. In de topsport balanceert men voortdurend op een slap koord. Het lichaam wordt bewust overprikkeld om betere prestaties te leveren. Maar de individuele belastbaarheid wordt daarmee stelselmatig overschreden en dat veroorzaakt ook schade aan het lichaam. Dit is doorgaans te verhelpen, maar kan ook leiden tot blijvende onherstelbare schade, zoals functiebeperkingen na ernstige sportblessures (bijv. band- en peesscheuringen) of plotse hartdood. Desalniettemin kan topsport als gezond beschouwd worden, mits de trainingsbelasting adequaat wordt afgestemd op het individu, men geen dopinggeduide middelen gebruikt, er goede sportmedische begeleiding bestaat en alle vormen van blessurepreventie worden toegepast.

Vana Hutter gaat in op de psychische keerzijde van de medaille. Denk aan risico’s als het ontwikkelen van een beperkte identiteit en de impact van overtraining op de emotionele stabiliteit en de lichaamsbeleving van sporters. Waarom vallen topsporters na hun carrière in een zwart gat?

Praktische informatie 

Inschrijven
Deze lezing wil je niet missen. Opgeven kan via de onderstaande link.
Inschrijfformulier

Datum en tijd
Donderdag 26 mei van 19:30 – 21:30 (inloop vanaf 19:00)

Locatie
VU Hoofdgebouw - 2A00

Sprekers
Frank Backx (foto SportKnowHowXL)

Prof. dr. Frank Backx (UMC Utrecht) is sportarts en hoogleraar klinische sportgeneeskunde in het UMC Utrecht. 
Bron: Sport KnowHow XL


Vana Hutter werkt als docent/adviseur/onderzoeker bij VU Universitair Centrum voor Gedrag en Bewegen, faculteit der Bewegingswetenschappen.

Bron: Sport KnowHow XL

Parkeren?
Vanwege werkzaamheden is er beperkte parkeergelegenheid. Meer informatie is te vinden op de website van de Vrije Universiteit. Wij raden u aan om met het openbaar vervoer of de fiets te komen.

 

©2015 Amsterdam Institute of Sport Science (AISS)
;