Home » Blessurepreventie in je broekzak

Blessurepreventie in je broekzak

1 oktober 2024

Gratis toegang: reserveer een plek voor deze kennissessie

Dinsdag 17 September 2024

Op dinsdag 17 september organiseren we aan de start van het academisch kalenderjaar een kennissessie over het gebruik en impact van blessurepreventieve apps! Drie experts, elk met hun eigen invalshoek en expertise, bespreken onderwerpen over interventies van blessurepreventie, zoals de ontwikkeling van preventieve apps en de noodzakelijke voorwaarden voor het implementeren van deze apps onder verschillende doelgroepen.

 

Programma

10:15 – 10:45 Sietske Luijten: blessurepreventie platform voor aangepaste sporters

Sietske Luijten, epidemioloog en PhD, junior onderzoeker van het Amsterdam UMC met de onderzoeksrichting in blessurepreventie bij sporters met een fysieke beperking, effectiviteit van online interventies en implementatie hiervan bij deze doelgroep. Sietske zal jullie meenemen in de resultaten van haar onderzoek. Samen met haar onderzoeksteam heeft zij de afgelopen vier jaar gewerkt aan de ontwikkeling van een blessurepreventie platform voor sporters met een fysieke beperking.

Het doel is om iedereen gezond en blessurevrij te houden. Om dit te bereiken, is een online preventie hulpmiddel ontwikkeld dat directe, op maat gemaakte feedback geeft. Dit hulpmiddel houdt rekening met de specifieke sport, de fysieke beperking en eventuele klachten op dat moment.

 

10:45 – 11:15 Carlien Straat: sneller terug naar dagelijkse werkactiviteiten met de ikHerstel app

Carlien Straat, PhD van het Amsterdam UMC, helpt mee in de ontwikkeling van de ‘ik-herstel app’, een interventie middel, met het doel om patiënten weer in zijn/haar dagelijkse (werk)activiteiten terug te laten keren. De app biedt persoonlijke adviezen die specifiek zijn afgestemd op de operatie en op de dagelijkse activiteiten van de patiënt.

De app adviseert de patiënt wanneer bepaalde activiteiten weer opgepakt kunnen worden. Met behulp van een dashboard is de voortgang van het herstel bij te houden, zowel voor de patiënt als voor de zorgprofessional op afstand. In deze sessie kan je leren hoe de app patiënten helpt herstellen en terugkeren binnen zijn/haar persoonlijke activiteiten.

 

11:15 – 11:45 Ellen Kemler: hoe zorgen deze apps ervoor om mensen in beweging te krijgen?

Ellen Kemler werkt voor Veiligheid NL als onderzoeker op het thema sportblessure preventie. Ze is verantwoordelijk voor de kennisontwikkeling over sportblessures en sportblessure preventies. VeiligheidNL ontwikkelt verschillende apps, o.a. voor de preventie van blessures. Ellen zal jullie meenemen in het belangrijke vraagstuk hoe je met deze apps uiteindelijk mensen in beweging kan krijgen om aan preventie te doen en wat hier allemaal voor nodig is.

 

Timetable 

10:00 – 10:15 Inloop, koffie en elkaar ontmoeten!

10:15 – 10:45 Sietske Luijten: blessurepreventie platform voor aangepaste sporters

10:45 – 11:15 Carlien Straat: sneller terug naar dagelijkse werkactiviteiten met de ikHerstel app

11:15 – 11:45 Ellen Kemler: hoe apps mensen in beweging krijgen om aan preventie te doen

11:45-12:30 Netwerk en koffie moment

 

Locatie

Vrije Universiteit Amsterdam, AISS-Hub.

Lees ons magazine