Online expertmeeting: WHO-beweegrichtlijnen voor mensen met een beperking of chronische ziekte

CASA AISS organiseert online expertmeeting: WHO-beweegrichtlijnen voor mensen met een beperking of chronische ziekte

Datum:               maandag 22 maart 2021, 15.00 - 16.30 uur
Kanaal:               via MS Teams
Moderator:         Thomas Janssen, hoogleraar Revalidatieonderzoek - Bewegingswetenschappen VU  
                          & Reade, centrum voor revalidatie & reumatologie

Tijdens deze derde CASA AISS online expertmeeting wordt ingezoomd op de WHO-beweegrichtlijnen van 2020, de diagnose specifieke trainingsrichtlijnen voor mensen met een dwarslaesie en de associatie tussen het beweeggedrag van verschillende (patiënten)groepen en de relatie met gezondheid. Gedurende deze interactieve expertmeeting is er tijd om met elkaar in gesprek te gaan en te discussiëren over de toepasbaarheid van de algemene richtlijnen en meer aandoening specifieke richtlijnen.

 

  1. WHO-richtlijnen en beweeggedrag bij verschillende patiëntengroepen
    Hidde van der Ploeg – Amsterdam UMC

Hidde van der Ploeg, Universitair hoofddocent bij de afdeling Public and Occupational Health vertelt over de ontwikkeling van de nieuwe beweegrichtlijnen van de WHO. Eind 2020 lanceerde de WHO deze nieuwe beweegrichtlijnen met als algemene boodschap dat elke beweging telt. Het advies is om te streven naar matig tot zwaar intensief bewegen (zoals wandelen, wheelen en fietsen) voor 60 minuten per dag bij kinderen en 150-300 minuten per week bij volwassenen. De nieuwe richtlijnen zijn voor iedereen, en richten zich ook voor het eerst specifiek op mensen met een beperking en/of een chronische ziekte. Er wordt aanbevolen te bewegen binnen de eigen mogelijkheden en elke beweging telt. Een beetje beweging is beter dan geen beweging: licht intensieve activiteiten doen ertoe en ook zittend bewegen telt mee voor je gezondheid. Voor het eerst wordt ook aanbevolen om waar mogelijk niet de hele dag stil te zitten.

 

  1. Beweegrichtlijn voor mensen met een dwarslaesie
    Sonja de Groot – Reade, centrum voor revalidatie & reumatologie en afdeling bewegingswetenschappen VU

Bewegen is goed voor lichaam en geest. Dat geldt voor iedereen, en zeker ook voor mensen met een dwarslaesie. Toch bewegen zij in de praktijk juist mínder, door fysieke beperkingen. Maar hoeveel moet iemand met een dwarslaesie bewegen om gezond en fit te worden? Om een passend beweegadvies te kunnen geven, ontwikkelde een Canadese onderzoeksgroep in 2011 de eerste op wetenschap gebaseerde richtlijn voor mensen met een dwarslaesie. Sinds die tijd is er nieuw wetenschappelijk onderzoek gedaan en daarom was het tijd om de richtlijn te updaten. Dit keer werd hiervoor een internationaal onderzoeksteam bijeengebracht, om de richtlijn beter wereldwijd op de kaart te krijgen. De ontwikkelde richtlijn moest vervolgens worden vertaald naar het Nederlands en geschikt worden gemaakt voor de doelgroep wat betreft duidelijke uitleg met heldere voorbeelden en illustraties. Sonja de Groot, senior onderzoeker bij Reade, centrum voor revalidatie & reumatologie en universitair hoofddocent, afdeling bewegingswetenschappen VU,  zal uitleggen hoe de richtlijn tot stand is gekomen en hoe deze uiteindelijk is geïmplementeerd in Nederland. 

             

  1. Trainingsrichtlijnen voor mensen met een dwarslaesie en de relatie met gezondheid
    Dirk Hoevenaars – Afdeling Bewegingswetenschappen VU en Reade, centrum voor revalidatie & reumatologie

Er zijn meerdere beweegrichtlijnen in het leven geroepen met allen hetzelfde doel, bevordering van fysieke en mentale gezondheid. Deze zijn gericht op de algemene bevolking of speciaal ontwikkeld voor een specifieke doelgroep, zoals mensen met een dwarslaesie. Deze richtlijnen bevelen allen regelmatig bewegen aan maar verschillen in duur, intensiteit en frequentie van bewegen. Levert extra beweging nou ook werkelijk wat op voor de fitheid en gezondheid van mensen met een dwarslaesie? Door datasets samen te voegen en te analyseren is er meer inzicht gekregen welk effect bewegen heeft op de fitheid en gezondheid bij mensen met een dwarslaesie, en of meer bewegen daadwerkelijk meer oplevert. Dirk Hoevenaars, promovendus bij afdeling Bewegingswetenschappen VU Amsterdam en Reade, centrum voor revalidatie & reumatologie, zal de resultaten van dit onderzoeksproject presenteren.

Aanmelden

Praat u ook mee? Aanmelden kan door dit aanmeldingsformulier in te vullen. U ontvangt dan op vrijdag 19 maart de uitnodiging met link om deel te nemen aan de online sessie in uw mailbox.

;