Focus op wat je wel kan controleren

In de AD-serie Fit voor Tokio loopt en sport presentator Arie Boomsma mee met Olympische sporters en vraagt hij zijn gasten naar hun routines, tips en tricks op het gebied van sport en gezondheid. In de tweede aflevering gaat hij langs bij rolstoelrugbyer en CASA AISS ervaringsdeskundige Reda Haouam.

Tegenslag als motivatie

Reda Haouam (1986) brak op 17-jarige leeftijd twee nekwervels en liep daardoor een dwarslaesie op van halverwege zijn borst naar beneden. Tijdens zijn revalidatie, die uiteindelijk dertien maanden heeft geduurd, ging hij aan de slag om de artsen in het revalidatiecentrum hun ongelijk te bewijzen.

Via zijn fysiotherapeut in het revalidatiecentrum kwam hij in aanraking met rolstoelrugby. Daar vond hij wat hij zocht, waardoor zijn revalidatie echt in een stroomversnelling kwam: “Toen dacht ik: dit is m’n sport. En ik ben daarna nooit meer weggegaan.” Het bracht hem het besef dat hij niet te snel nee moet zeggen of moet zeggen dat hij iets niet kan. “Ik ben zoveel verder gekomen dan ik had verwacht.”

Denken in mogelijkheden

Arie Boomsma: “Je bent extreem positief, hè? Iets is altijd weer eerder een uitdaging dan: o, shit.” Reda: “Ja, het is altijd focussen op wat je kan controleren, kijken naar de mogelijkheden. Dat is nog een hele hoop. Maar je moet daar zelf achter komen en de enige manier waarop je dat doet, is door het te doen.” Ondanks dat het niet altijd makkelijk was, probeert Reda zoveel mogelijk uit het leven te halen. “Daarvoor moet je werken. Dat gaat niet vanzelf, wordt je niet gegeven. Maar dan ga je ook zien dat je jezelf kan verrassen!”

Bekijk het hele item hier.

;