Ondertekening CASA appèl tijdens symposium Kracht van Aangepaste Sport

Op vrijdag 28 februari nam Marije Deutekom met een symposium over de Kracht van Aangepaste Sport afscheid als lector Kracht van Sport bij de Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool Inholland Haarlem. Dit afscheid was een mooi moment om één van de grote successen van het lectoraat, de oprichting van het Centrum Aangepast Sporten (groot) Amsterdam (CASA), te vieren.

Het symposium bestond uit drie verdiepingssessies. In de eerste verdiepingssessie besprak Jasmijn Holla – senior onderzoeker Hogeschool Inholland en Reade centrum voor revalidatie & reumatologie – een aantal succesprojecten van het lectoraat Kracht van Sport waaronder het WHeelchair ExercisE and Lifestyle Study (WHEELS) project en het Europese Sport Empowers Disabled Youth (SEDY) project. In de tweede sessie sprak Sonja de Groot – senior onderzoeker Reade centrum voor revalidatie & reumatologie – over handbiken van revalidatie tot Paralympics. Een mooi voorbeeld van een handbike evenement is De Handbike Battle, een handbikewedstrijd voor mensen met een beperking op de Kaunertaler gletsjer in Tirol, Oostenrijk. Tot slot vertelde Juultje Somers – fysiotherapeut en onderzoeker Amsterdam UMC, locatie AMC, afdeling Revalidatie – over topsport na de intensive care. De post ICU Challenge is een 5 km loop voor en met voormalige intensive care (ic-) patiënten. De drie verdieppingssessies werden gevolgd door een interview met NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen.

Marije Deutekom: “Ik kijk terug op een prachtige en informatieve middag! In de verdiepingssessies lieten Jasmijn Holla, Sonja de Groot en Juultje Sommers heel duidelijk zien wat de kracht van sport en bewegen voor mensen met een beperking is. Ook werd in deze presentaties benadrukt hoe belangrijk het is om samen te werken tussen onderzoek, onderwijs en werkveld om de aangepaste sport verder te brengen. Daarnaast was ik heel blij met de geuite steun van Anneke van Zanen (voorzitter NOC*NSF) voor het organiseren van kennis- en netwerksessies binnen dezelfde thema’s.”

Het symposium werd afgesloten met het ondertekenen van het CASA AISS appèl. “Belangrijk was dan ook”, aldus Marije, “de ondertekening van het CASA appel door elf partners die aangeven met CASA te willen samenwerken om een stap te zetten in het verhogen van sportdeelname van mensen met beperkingen en het verbeteren van de (topsport)prestaties van deze groep.” Met het appèl wordt bekrachtigd dat de tien ondertekenende praktijkpartners en de Gemeente Amsterdam zich samen met CASA AISS in blijven spannen om mensen met chronische ziektes of beperkingen te ondersteunen bij sport en het ontwikkelen van een gezonde leefstijl.

Marije besluit: “Voor mij persoonlijk was het symposium een heel mooie manier om mijn afscheid als lector te ‘vieren’. Vol vertrouwen kijk ik naar de toekomst van CASA en kijk ik uit naar de mooie projecten die uitgevoerd gaan worden en vooral de impact die hiermee bereikt wordt. Het feit dat ik na het symposium hoorde dat twee van de aanwezigen zich als vrijwilliger voor de ICU challenge hebben opgegeven en dat het mijn eigen moeder heeft geïnspireerd om meer steun te zoeken om haar fitheid te verhogen is voor mij een prachtig direct resultaat van deze middag. Laten we vooral met elkaar doorgaan om de kracht van sport en bewegen, voor iedereen, te laten zien!”

;