Online expertmeeting: Sport- en beweegstimulatie initiatieven voor mensen met een beperking in tijden van corona

In maart 2020 ging Nederland in een intelligente lockdown. Scholen gingen dicht, thuis werken werd de norm en ook de sport- en beweegaccommodaties sloten noodgedwongen de deuren. De maatregelen dwongen ons om creatief om te gaan met zaken die voorheen als vanzelfsprekend werden ervaren. Zo zijn er in de maanden van de lockdown tal van online initiatieven ontstaan om sport en bewegen thuis te stimuleren. Hoe zijn deze initiatieven tot stand gekomen en wat kunnen we hiervan leren? Tijdens de eerste online CASA AISS expertmeeting, met als thema ‘Sport- en beweegstimulatie initiatieven voor mensen met een beperking in tijden van corona’, nemen drie verschillende experts u mee in hun ervaringen. Gedurende deze interactieve expertmeeting is er ruim de tijd om met elkaar in gesprek te gaan en te bespreken hoe we online sport- en beweeginitiatieven nog succesvoller kunnen inzetten.

Datum: maandag 28 september, 15.00-16.30 uur
Kanaal: online via MS Teams
Tijdsduur: 60-90 minuten

 

1. Lectoraat Bewegen in en om School – Keuzewijzer online bewegen voor kinderen

Na het sluiten van de scholen en speeltuinen door de coronacrisis kregen leerkrachten en ouders online veel inspiratie om thuis met hun kinderen te blijven bewegen. Maar hoe maak je onderscheid in het online aanbod van beweegactiviteiten? Welke activiteit past bij het doel en de leeftijd van de kinderen? Het lectoraat Bewegen In en Om School (BIOS) stelde in samenwerking met Alles in Beweging de ‘Keuzewijzer online bewegen voor kinderen’ beschikbaar. In deze keuzewijzer vinden leerkrachten en ouders een overzicht van geschikte en betrouwbare online beweegactiviteiten voor kinderen; ingedeeld per leeftijdsgroep en elk gekoppeld aan een doel.

Maar hoe doe je dat, het op kwaliteit beoordelen van online beweeginitiatieven? En is dit ook te vertalen naar de doelgroep mensen met een beperking? Steven Mauw en Dayenne L’abbée van het lectoraat Bewegen in en om School delen hun ondervindingen.

 

2. Special Olympics – Unified moves

Special Olympics Nederland is dé sportorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Naast de vele gezondheidsvoordelen geeft Special Olympics de sporters een kans om te stralen op een podium. Dat podium wordt onder andere geboden tijdens de jaarlijks georganiseerde Special Olympics Nationale Spelen, het grootste multi-sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland. Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus konden de Special Olympics Nationale Spelen in 2020 niet doorgaan. Als alternatief werd in juni Unified Moves georganiseerd, de eerste Special Olympics Online Spelen in Nederland.

Hoe heeft dit online initiatief vorm gekregen? Wat zijn de ervaringen met het organiseren van een dergelijk event? En wat was de reactie van deelnemers? Ragna Schapendonk, directeur van Special Olympics Nederland, neemt je mee in haar ervaring.

 

3. Dirk Kuyt Foundation – TOPFIT

De Dirk Kuyt Foundation stimuleert al sinds 2005  mensen met een beperking om te gaan bewegen door het organiseren van sportevenementen en het geven van (financiële) ondersteuning aan externe events en projecten. Als aanvulling hierop wil deze organisatie mensen in staat stellen om waar, wanneer en met wie dan ook te sporten. Dit faciliteren zij onder andere met hun digitale beweegprogramma TOPFIT. In de TOPFIT trainingen wordt gedacht in ieders mogelijkheden in plaats van beperkingen. Het doel van TOPFIT is om de beweeg- en sportparticipatie onder mensen met een beperking te verhogen.

Het TOPFIT initiatief is door de situatie rondom het coronavirus relevanter geworden dan ooit tevoren. Wat zijn de ervaringen met dit online beweegprogramma? Het aantal weergaven/deelnemers is in tijden van corona flink gestegen. Waarom was TOPFIT niet vanaf de start populair en wat zou de Dirk Kuijt Foundation de volgende keer anders doen bij het ontwikkelen en implementeren van een online trainingsprogramma? Femke Haarmans van de Dirk Kuyt Foundation vertelt!

 

Aanmelden

Praat u ook mee? Meld u aan door een e-mail te sturen naar vera.dekkers@inholland.nl. U ontvangt dan een uitnodiging met link om deel te nemen aan de online sessie in uw mailbox.

;