Terugblik online expertmeeting: Sporthulpmiddelen voor iedereen

Op maandag 7 december vond de tweede online CASA AISS expertmeeting plaats. Deze expertmeeting werd georganiseerd in samenwerking met de Gemeente Amsterdam. Het thema van de bijeenkomst was ‘Sporthulpmiddelen voor iedereen’. Drie verschillende experts deelden hun kennis en ervaring met de bijna zestig aanwezigen, van praktijkprofessionals als buurtsportcoaches tot studenten Sportkunde.

Lonneke Schijvens van Kenniscentrum Sport en Bewegen is betrokken bij de Handreiking Sporthulpmiddelen en daaromtrent lopende pilots. De Handreiking Sporthulpmiddelen is sinds enkele maanden beschikbaar om ervoor te zorgen dat méér mensen het sporthulpmiddel krijgen dat zij nodig hebben. De handreiking is een eerste stap richting kwalitatief goede, betaalbare én beschikbare sporthulpmiddelen. Het biedt houvast in het duiden van de behoefte van de doelgroep, de problematiek en de oplossingsrichtingen. Daarnaast biedt het aanknopingspunten om landelijk, regionaal en lokaal beleid te beïnvloeden. Tijdens de expertmeeting vertelde ze over de omvang van het probleem, het belang van sporthulpmiddelen en hoe de handreiking eraan bij kan dragen om sporthulpmiddelen beter bereikbaar en beschikbaar te maken voor iedereen.
 
Monique Kalkman van Welzorg maakte de deelnemers wegwijs in wat de uitleenservice van Uniek Sporten te bieden heeft en hoe via de website een aanvraag kan worden gedaan. Uniek Sporten Uitleen (voorheen Wheels2Sport) zorgt ervoor dat mensen met een fysieke beperking kennis kunnen maken met verschillende sporten waarvoor een sporthulpmiddel nodig is. De uitleen is bedoeld voor volwassenen die om te kunnen sporten zijn aangewezen op een rolstoel, handbike of loophulpmiddel. Door de beschikbaarheid van sportvoorzieningen vanuit een uitleenpool, kan de sporter uit het brede aanbod uiteindelijk de sport kiezen die het beste past. De sporter krijgt daarnaast advies over het sporthulpmiddel en het gebruik ervan.

Tot slot nam Sharlon Benschop de deelnemers mee in de werkwijze van het Reade sportloket en de sport- en beweegmogelijkheden in de buurt. Het Sportloket is een landelijk programma dat in diverse ziekenhuizen en revalidatiecentra, waaronder Reade, wordt uitgevoerd. Het Sportloket van Reade is voor alle Amsterdammers met een (lichamelijke) beperking. Het helpt bij het vinden van een passende sportactiviteit in de eigen woonomgeving en bij het behouden van een actieve leefstijl. Op basis van de persoonlijke wensen en mogelijkheden wordt er een advies op maat gegeven en wordt men geholpen met vragen over financiën, hulpmiddelen en vervoer. Naast de mogelijkheden die het Sportloket biedt werden de financiële regelingen, vervoersmogelijkheden en mogelijkheden voor sportmaatjes en thuis sporten besproken.

Gedurende de interactieve expertmeeting was er tijd om met elkaar in gesprek te gaan en werd besproken hoe we er samen voor kunnen zorgen dat iedereen (in Amsterdam) toegang heeft tot sporthulpmiddelen. Na afloop van de expertmeeting werd een factsheet gedeeld met een overzicht van de gegeven presentaties en handige websites en links rondom het thema sporthulpmiddelen.

Wilt u de expertmeeting terugkijken? Dan kan via deze link.

;