Terugblik online symposium 'Bewegen & gewichtsmanagement bij mensen met een dwarslaesie'

Op dinsdag 8 juni 2021 werd er door collega’s van het Peter Harrison Centre for Disability Sport van de Loughborough University (UK) een online symposium georganiseerd over bewegen en gewichtsmanagement bij mensen met een dwarslaesie.

Een dwarslaesie is geassocieerd met een afname in het totale dagelijkse energieverbruik. Hierdoor zijn personen met een dwarslaesie vatbaar voor gewichtstoename en hebben zij een groter risico op obesitas. Er wordt zelfs geschat dat bijna 70 procent van de volwassenen met een dwarslaesie overgewicht heeft, waarvan 30 procent obesitas heeft. Hoewel algemeen wordt aangenomen dat aanpassingen in de leefstijl op het gebied van lichaamsbeweging en voeding bijdragen aan succesvol gewichtsverlies of -management, biedt een dwarslaesie een groot aantal uitdagingen bij het bestuderen en creëren van dergelijke interventies. Tijdens het online symposium gaven wetenschappers en clinici een overzicht van de state-of-the-art in de praktijk en het onderzoek op het gebied van bewegen en gewichtsbeheersing bij personen met een dwarslaesie.

Sonja de Groot, onderzoeker bij revalidatiecentrum Reade en de Vrije Universiteit, gaf op dit symposium een presentatie getiteld ‘Health interventions in persons with SCI’.

 

Het programma van het symposium is hier te bekijken:

https://www.lboro.ac.uk/research/phc/symposiumexerciseweightmanagementinsci/

En het symposium is terug te kijken op YouTube:

https://youtu.be/TP7sl6laFy8

;