Terugblik online themabijeenkomst 'Aangepast sporten en warmte'

Op maandag 7 juni vond de online CASA AISS themabijeenkomst met als thema ‘Aangepast sporten en warmte’ plaats. Twee onderzoekers van de afdeling Bewegingswetenschappen van de VU deelden hun kennis en ervaring met de aanwezigen, van fysiotherapeut tot wetenschappelijke onderzoeker en vitaliteitscoach. Vervolgens reflecteerde Jacqueline Pot, coach van het nationale rolstoelrugbyteam, vanuit de praktijk van het aangepast sporten op de inhoud van de bijeenkomst en gingen de aanwezigen met elkaar in gesprek over dit thema.

Hein Daanen, hoogleraar Thermofysiologie bij de Afdeling Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit, sprak over de uitdaging om de lichaamstemperatuur zo constant mogelijk te houden tijdens inspanning. Hij besprak mechanismen om de warmtehuishouding te reguleren en hitteziekten als hittekrampen en hitteberoerte te voorkomen. Ook manieren om prestatieverlies bij inspanning in warmte tegen te gaan, als acclimatisatie en verschillende koelconcepten kwamen aan bod.

Vervolgens paste Puck Alkemade, onderzoeker Thermofysiologie bij de Afdeling Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit, deze kennis toe op de groep sporters met een fysieke beperking. Hierbij werd vooral aandacht besteed aan mensen met een dwarslaesie, aangezien deze groep (afhankelijk van de hoogte van de laesie) extra problemen heeft met temperatuurregulatie en naar deze groep het meeste onderzoek is gedaan. De praktische implicaties tonen aan dat mensen met een dwarslaesie meer risico lopen op hitteziekte en thermisch discomfort, een verminderde prestatie en mogelijk verminderde participatie in breedtesport hebben. Mogelijke strategieën om te koelen en de voor- en nadelen werden behandeld. Vervolgonderzoek richt zich op de vraag waar op het lichaam het beste gekoeld kan worden.

Tot slot reflecteerde Jacqueline Pot, bewegingswetenschapper en bondscoach van het Nederlandse rolstoelrugbyteam, vanuit de praktijk op het thema van de bijeenkomst. Haar ervaring als rolstoelrugbycoach is dat de temperatuur in de sporthal, het niveau van de wedstrijd, de warmteproductie in het lichaam en de mogelijkheid tot zweten een factor zijn in de warmteregulatie van rolstoelrugbyers. De maatregelen die binnen haar team worden toegepast om warmte te reguleren zijn waterspray, drinken en waar mogelijk een ventilator. De time-outs van spelers in een rolstoelrugbywedstrijd worden regelmatig uitsluitend benut om te koelen, waardoor de coach weinig tot geen tijd heeft om speelwijze en tactiek te bespreken. Soms vallen spelers uit doordat zij het te warm hebben waardoor er, mede door het classificatiesysteem, meerdere spelers gewisseld moeten worden. De coach geeft aan dat zij hoopt dat hier in de toekomst stappen in worden gezet, zodat de warmte van rolstoelrugbyers en andere aangepaste sporters beter gereguleerd kan worden.

In de afsluitende discussie werd gesproken over de optimale koelingsstrategie en onderschreef ervaringsdeskundige Marcel Bierman het gepresenteerde door zijn ervaringen met warmteregulatie tijdens de Handbike battle te delen. Na afloop van de expertmeeting werd een factsheet gedeeld met een overzicht van de gegeven presentaties en handige websites en links rondom het thema Aangepast sporten en warmte.

De opname van deze online themabijeenkomst is op te vragen door een mail te sturen naar casa.aiss@inholland.nl.

;