Terugkijken online expertmeeting 'Sport- en beweegstimulatie initiatieven voor mensen met een beperking in tijden van corona'

Op maandag 28 september vond de eerste online CASA AISS expertmeeting plaats. Het thema van deze expertmeeting was ‘Sport- en beweegstimulatie initiatieven voor mensen met een beperking in tijden van corona’. In de meeting namen drie verschillende experts de meer dan 75 aanwezigen, van sportconsulent en onderzoeker tot student Sportkunde, mee in hun ervaringen.

Steven Mauw en Dayenne L'abée ontwikkelden vanuit het HvA-lectoraat Bewegen in en om School samen met Alles in Beweging de Keuzewijzer online bewegen voor kinderen. In de keuzewijzer vinden leerkrachten en ouders een overzicht van geschikte en betrouwbare online beweegactiviteiten voor kinderen; ingedeeld per leeftijdsgroep en elk gekoppeld aan een doel. Tijdens de expertmeeting vertelden ze hoe de keuzewijzer tot stand is gekomen en of dit ook te vertalen is naar de doelgroep mensen met een beperking. 

Ragna Schapendonk, directeur van Special Olympics Nederland, werd vervolgens geïnterviewd over Unified moves, de eerste online Special Olympics Nationale Spelen. Zij gaf antwoord op vragen als: Hoe heeft dit online initiatief vorm gekregen? Wat zijn de ervaringen met het organiseren van een dergelijk event? Daarnaast nam Special Olympics ambassadeur Lize Weerdenburg de aanwezigen mee in haar ervaring als deelnemer van dit online evenement. 

Tot slot vertelde Femke Haarmans van de Dirk Kuyt Foundation over hun digitale beweegprogramma TOPFIT. Het TOPFIT initiatief is door de situatie rondom het coronavirus relevanter geworden dan ooit tevoren en het aantal weergaven/deelnemers is daardoor flink gestegen. Waarom was TOPFIT niet vanaf de start populair en wat zou de Dirk Kuijt Foundation de volgende keer anders doen bij het ontwikkelen en implementeren van een online trainingsprogramma? Daarnaast deelde Kees van Hoof, voorzitter van de Deventer sportploeg, zijn ervaringen met het programma.

Gedurende de interactieve expertmeeting was er ruim de tijd om met elkaar in gesprek te gaan en te bespreken hoe we online sport- en beweeginitiatieven nog succesvoller kunnen inzetten.

Heb jij de expertmeeting gemist en/of wil je deze terugkijken? Terugkijken kan via deze link

;