Themabijeenkomst 'Aangepast sporten en warmte'

CASA AISS online themabijeenkomst: Aangepast sporten en warmte

Datum:               maandag 7 juni 2021, 15.00 - 16.30 uur
Kanaal:               via MS Teams
Moderator:       Thomas Janssen, hoogleraar Revalidatieonderzoek - Bewegingswetenschappen VU & 
                            Reade, centrum voor revalidatie & reumatologie

Voor wie?          Sporters, coaches, trainers, management, behandelaars, onderzoekers, studenten

Tijdens deze CASA AISS online themabijeenkomst wordt ingezoomd op het thema ‘Aangepast sporten en warmte’. Tijdens sporten genereert een sporter warmte. Het is belangrijk dat hierdoor de lichaams­tempe­ratuur niet te ver oploopt, omdat dan de duurprestatie daalt en er een risico is op oververhitting en medische complicaties. Meestal is ons lichaam goed in staat om voldoende warmte af te geven en oververhitting te voorkomen. Echter, tijdens (zeer) warme omstandigheden is dat voor alle sporters een uitdaging. Die uitdaging wordt nog groter als je temperatuurregulatie niet optimaal werkt, zoals bij sommige mensen met een fysieke beperking. Zo hebben mensen met een dwarslaesie vaak problemen met zweten onder de dwarslaesie en wordt het bloed niet goed naar de huid gestuurd waardoor de warmteafgifte beperkt is.

Hoe groot zijn die problemen eigenlijk voor deze sporters? Hoe kan je oververhitting voorkomen en hoe wordt dit gedaan in de praktijk? Dat zijn vragen die in drie presentaties tijdens deze themabijeenkomst aan bod komen.

  1. Warmtehuishouding tijdens inspanning
    Hein Daanen, hoogleraar Thermofysiologie bij de Afdeling Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit, geeft een overzicht van de warmtehuishouding tijdens inspanning, de manieren hoe we warmte kunnen kwijtraken om onze lichaamstemperatuur niet te ver te laten oplopen tijdens hitte en de mogelijke problemen die hierbij komen kijken.
  2. Warmteregulatie bij sporters met een fysieke beperking
    Daarna zal Puck Alkemade, onderzoeker Thermofysiologie bij de Afdeling Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit, deze kennis toepassen op de groep sporters met een fysieke beperking. Hierbij wordt vooral aandacht besteed aan mensen met een dwarslaesie, aangezien deze groep extra problemen heeft met temperatuurregulatie. Zij zal daarbij de huidige wetenschappelijke stand van zaken bediscussiëren: welke problemen treden er op en wat zijn effectieve preventiemaatregelen? Daarnaast zal ze ingaan op haar eigen promotieonderzoek met betrekking tot dit onderwerp.
  3. Warmteproblematiek tijdens aangepast sporten: een blik vanuit de praktijk
    Tot slot zal Jacqueline Pot, bewegingswetenschapper en bondscoach van het Nederlandse rolstoelrugbyteam, vanuit de praktijk reflecteren op het thema van de bijeenkomst. Zij zal bespreken welke problemen zij in de praktijk van het rolstoelrugby en handbiken tegenkomt bij sporters met een dwarslaesie en cerebrale parese, hoe met warmteproblematiek wordt omgegaan en welke preventieve maatregelen worden gebruikt.

De themabijeenkomst wordt afgesloten met een plenaire discussie.

Aanmelden

Luistert en praat u ook mee? Aanmelden kan door dit aanmeldingsformulier in te vullen. U ontvangt dan op vrijdag 4 juni de uitnodiging met link om deel te nemen aan de online sessie in uw mailbox.

;