Met vier gouden, drie zilveren en twee bronzen medailles presteerden de Nederlandse rolstoelsporten uitermate goed op de Paralympische spelen in Rio 2016 (rolstoelbasketbal, - tennis, -atletiek, -triatlon en - rugby). Om deze positie te behouden en zelfs te versterken in dit snel professionaliserende veld is meer kennis nodig over hoe het vermogen (Watt (W)) van atleten in een rolstoel geoptimaliseerd kan worden om hun wedstrijdprestatie te verbeteren. Daarvoor is niet alleen nieuwe kennis nodig op basis van objectieve meetgegevens van trainingen, testen en wedstrijden, maar is met name ook een directe terugkoppeling van de geanalyseerde data naar atleet en coach noodzakelijk om zo de training, rolstoelafstelling en wedstrijdprestatie te optimaliseren. Om dit te bereiken is de reeds productieve samenwerking tussen sportbonden, NOC*NSF, Chef-de-Mission Esther Vergeer, en wetenschappers geïntensiveerd rond de thema’s ‘beter presteren’ en ‘data science’ in rolstoelsport.

 

Het doel van het WheelPower project is dan ook het verbeteren van de prestaties door het optimaliseren van het vermogen dat atleten leveren tijdens trainingen en wedstrijden. Door het continu monitoren van vermogen tijdens trainingen en competitie, gecombineerd met directe feedback hierop, kunnen de rolstoelatleten en hun coaches de resultaten van objectieve lab- en veldtesten direct gebruiken. Op basis van deze vermogensgegevens en wetenschappelijke kennis, kunnen trainingsrichtlijnen ontwikkeld worden, rolstoelactiviteiten worden geoptimaliseerd, wedstrijdstrategieën worden verfijnd en kan de rolstoel technisch worden verbeterd en individueel afgesteld. Op deze wijze kunnen atleten zich gedurende de competitie beter voorbereiden voor een topprestatie tijdens de wedstijd. Een historisch sterk consortium werkt samen in dit project, bestaande uit drie universiteiten (Groningen, Delft en Amsterdam), een hogeschool (Den Haag), NOC*NSF, de vijf betrokken sportbonden, vier sportinnovator centra (Groningen, Papendal, Delft, Amsterdam), twee revalidatiecentra (Reade en Basalt) en twee toonaangevende commerciële partners op het gebied van bewegingsanalyse en ergometrie (Lode en ProCare). Delft Data Science en Sport Data Valley zijn als data science partners betrokken voor de big-data analyse en infrastructuur.

 

Twee promotieonderzoekers en een postdoc werken de onderzoeksdoelen uit aan de hand van vijf werkpakketten. De focus van de eerste onderzoeker ligt op het continu monitoren van de rolstoelprestatie en het vermogen tijdens training en competitie in het veld. Met een recent ontwikkelde methode met versnellingssensoren, gecombineerd met een data science benadering, worden de kritische prestatie-indicatoren bepaald. De tweede onderzoeker zal in het lab het maximale (an)aerobe vermogen van de atleten analyseren en optimaliseren door o.a. de kinetische keten te verbeteren. De postdoc zorgt voor de integratie van de resultaten van de twee onderzoekers door het vormgeven van de ‘Performance Portfolio’ als basis voor directe feedback voor het optimaliseren van training en rolstoeltechnologie. De resultaten leiden tot nieuwe wetenschappelijke kennis over het optimaal leveren van vermogen in een (sport)rolstoel. Deze innovatieve kennis wordt in dit project geïmplementeerd middels directe feedback aan atleet en coach en zorgt voor een continue verbetering van het prestatievermogen van de rolstoelatleten.

 

Kijk voor meer informatie op de project website: www.wheelpower.online.

Klik hier voor de Wheelpower nieuwsbrief van Oktober 2021.

;