AISS ontvangt Sportinnovator prijzen

Het Topteam Sport reikte gisteren tijdens het Sportinnovator XL Event in Eindhoven voor de tweede keer de door ZonMw gefinancierde prijzen uit voor vernieuwende ideeën in de sport. In totaal ontvingen 16 ideeën een prijs tussen de 10.000 en 30.000 euro. De projecten ‘Rugpijnvrij roeien’ (HvA/VU) en ‘Het tandwielproject’ (VU) ontvingen een aanmoedigingspremie van 10.000 euro. Beide projecten worden uitgevoerd binnen het Amsterdam Institute of Sport Science.

Tijdens de bijeenkomst werden ook twee nieuwe Sportinnovator centra benoemd: het Sport Data Center te Leiden en TU Delft Sport Engineering Institute. Sportinnovator centra zijn ontmoetings- en broedplaatsen waar onderzoekers, ondernemers, overheden en sportorganisaties samen werken aan het ontwikkelen van rendabele sportinnovaties

Sport Data Center    

In het Sport Data Center (SDC) bundelen data- en sportwetenschappers hun krachten. In het SDC werken samen: de Universiteit Leiden, TU Delft (Data Science en Sport Engineering Institute) en de VU, HvA, UvA, AMC, VUmc (Amsterdam Data Science en het AISS). Het SDC heeft veel expertise op het gebied van big data analyses. Big data speelt een steeds grotere rol in het verbeteren van de prestaties van topsporters. Het SDC moet het instituut in Nederland worden waar sportonderzoekers, sportpartijen en het bedrijfsleven terecht kunnen voor data science expertise. Prof. Joost Kok, Universiteit Leiden: ‘Deze erkenning voelt als een steun in de rug. Het is goed om big data rond sport en bewegen samen op te pakken; hier valt nog een wereld te winnen!’


Fotograaf: Maurits van Hout


Rugpijnvrij Roeien

In het roeien komt de overbelastingsblessure aan de onderrug vrij veel voor. 32% van de roeiers krijgt vroeg of laat te maken met deze blessure. In het project ‘Rugpijnvrij Roeien’ gaan onderzoekers op zoek naar manieren om door middel van kleding de rugklachten te verminderen.

Lees meer over dit project op de website van de VU

Tandwielproject

Vanuit zowel de wetenschap als de praktijk van de wielersport is er grote belangstelling voor niet-ronde voortandwielen. In 2012 bijvoorbeeld won Bradley Wiggins de Tour de France op een fiets met niet-ronde voortandwielen. Knoek van Soest: “Bij de traditionele keuze voor ronde tandwielen hebben overwegingen die met de wielrenner te maken geen rol gespeeld. Het is alleen al daarom onwaarschijnlijk dat het traditionele ronde tandwiel de beenspieren van de wielrenner in staat stelt om optimaal te presteren." 

Lees meer over dit project op de website van de VU.

Meer informatie

Wil je meer informatie over de Sportinnovator projecten en centra? Kijk dan op www.sportdatavalley.nl of neem contact op met Neal Damen (Manager Front Office AISS).

©2015 Amsterdam Institute of Sport Science (AISS)
;