Bij voetbal zijn jongens en meisjes bijna gelijk

Op het voetbalveld reageren meisjes net wat vaker empathisch dan jongens bij een val van een speler, maar er zijn ook veel overeenkomsten.

Daarnaast blijkt dat omstandigheden veel invloed hebben op het hulpgedrag van zowel jongens als meisjes. Op het middenveld – ver van het doel – stoppen jongens en meisjes eerder bij een val van een speler dan vlakbij het doel van de tegenstander. En bij een voorsprong stoppen jongens en meisjes vaker dan bij een achterstand. Dat blijkt het onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) onder leiding van hoogleraar Paul van Lange dat vandaag is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE. 

Het onderzoek laat zien dat er zeer vergelijkbare patronen bij beide seksen bestaan op het veld. Van Lange: “Veel heeft te maken met hoe veel er op het spel staat. Maar er zijn ook grote verschillen in leeftijd. Zo blijkt bij jongens én meisjes dat jongere spelers eerder stoppen bij het zien van een val dan oudere spelers. Mogelijk staat er bij jongere voetballers wat minder op het spel dan bij oudere voetballers.” Dit onderzoek sluit aan bij eerder onderzoek naar sociale en neuropsychologische processen rondom voetbal. Van Lange is momenteel bezig met vervolgonderzoek naar agressie en samenwerking in voetbal, met speciale aandacht voor verschillen en overeenkomsten tussen mannen en vrouwen op het voetbalveld.

 

Vrees om te verliezen

Volgens Van Lange weegt een verlies psychologisch zwaarder dan een winst, en daarom blijft een empathische reactie vaker uit bij een achterstand dan bij een voorsprong. Van Lange: “Bij achterstand staat er psychologisch meer op het spel dan bij een even grote voorsprong. De vrees om te verliezen is vaak krachtiger dan de wens om te winnen. Daarnaast is het voetbalspel erg dwingend omdat het doel duidelijk is: zorgen dat je scoort en geen doelpunten tegen krijgt. Daarom is het interessant om te zien of verschillen tussen jongens en meisjes terug te zien zijn op het voetbalveld.” 

Vrouwenvoetbal populair

Vrouwenvoetbal heeft een enorme vlucht genomen in Nederland en Europa. Reden genoeg om verschillen tussen jongens en meisjes te onderzoeken in hun houding ten aanzien van voetbal. Van Lange: “Onze belangrijkste vraag was hoe jonge meisjes en jongens reageren als een medespeler of tegenspeler na een ruw duel hard op de grond valt. Wanneer reageert men empathisch – en stopt men om te kijken hoe het met de speler gesteld? En wanneer speelt men door?” Van Lange en zijn collega’s verrichtten twee verkennende onderzoeken bij 472 jonge voetballers in de leeftijd van 10 tot 18 jaar.

Bron: Vrije Universiteit

©2015 Amsterdam Institute of Sport Science (AISS)
;