De Dataloog - hoe data de Nederlandse roeiers helpt aan de gouden plak tijdens de spelen

Dat Data en Sport samengaan zal de meeste mensen niet gek in de oren klinken, want ook veel niet prof sporters maken gebruik van apps zoals Strava, Fitbit, apple watch, Tomtom sports. Ook in de topsport wordt er in steeds grotere mate gebruik gemaakt van data om “betere beslissingen te nemen”. Belangrijke beslissingen zijn de wijze en zwaarte van training en het al of niet opstellen van sporters.

Maar in de topsport heb je direct te maken met een veelheid aan rollen om de sporter heen die allen beslissingen maken en data hiervoor gebruiken. De coach stelt een trainingsprogramma samen, de trainer meet hoe een sporter reageert op een training, de medische staf meer hoe de sporter fysiek reageert en de sporter zelf meet zijn geestelijke gesteldheid. Dit spel van rollen, data bronnen, de mens als individu en complexe beslissingen vraagt om een Data Science omgeving waarin dit alles professioneel ingericht kan worden.

Het Amsterdam  Institute of Sport Science (AISS) heeft in samenwerking met Capgemini, Dataiku,  KNZB / KNRB en NOC*NSF het IRIS platform ontwikkeld waarin de rollen, beslissingen en algoritmes samenkomen. IRIS is hiermee dé tool om data uit de topsport op één plek op te slaan en terug te kunnen koppelen aan coaches en atleten. Met behulp van een big data oplossing wordt de data gestructureerd opgeslagen en is het beschikbaar voor multidisciplinair onderzoek.

In deze dataloog spreken we met Dennis van Kooij (AISS/ hogeschool van Amsterdam) Daan Landkroon (Capgemini) en Julian van Velzen (Capgemini) over hoe het IRIS platform opgebouwd is en uiteraard welke betere beslissingen je hiermee kunt nemen.

Bron: https://www.dedataloog.nl/uitzending/dtl-egg-conference-special-1-hoe-data-de-nederlandse-roeiers-helpt-aan-de-gouden-plak-tijdens-de-spelen/ 

Volg en beluister De Dataloog op Spotify

©2015 Amsterdam Institute of Sport Science (AISS)
;