De winnaars van de AISS Sport Science Award 2019 zijn bekend

De winnaars van de AISS Sport Science Award 2019 zijn bekend. De vierkoppige jury heeft de inzendingen beoordeeld op kwaliteit van onderzoek, praktische toepasbaarheid voor de sportpraktijk en het belang voor de sportpraktijk.

De jury bestaat uit:

  • Dr. Cees Vervoorn – Hogeschool van Amsterdam
  • Prof. dr. Evert Verhagen – Amsterdam UMC, locatie VUmc
  • Prof. dr. Geert Savelsbergh – VU Amsterdam
  • Charles Urbanus – Topsport Amsterdam

Het Amsterdam Institute of Sport Science (AISS) reikt jaarlijks de AISS Sport Science Award uit aan student(en) die het beste toegepast onderzoek, in het veld van Sport en Bewegen heeft verricht. Met deze award wil het AISS het belang van toegepast onderzoek in de sport benadrukken en tevens een nieuwe generatie sportwetenschappers een hart onder de riem steken. Dit jaar zijn er meerdere PhD en master theses ingestuurd. Helaas zijn er geen hbo-scripties ingediend.

Winnaar PhD Thesis

Alle drie de inzendingen voldeden aan de hoge kwaliteitseis. Het verschil werd gemaakt in de toepasbaarheid en het belang. De jury besloot de thesis van Erik van der Graaff met het project “Fastball” (fast and save throwing in baseball) uit te roepen tot winnaar. Het project was een zoektocht naar de beste manier van trainen van de honkbalworp en heeft veel inzichten, bruikbare tips en (inter)nationale aandacht opgeleverd.

Download de thesis via deze link.

Winnaar Master Thesis

Ook hier gold dat de kwaliteitseisen door alle drie de inzendingen werd gehaald en dat het verschil werd gemaakt op belang en toepasbaarheid. De winnaar in deze categorie werd voor ons dan ook: Carolin Besuden, zij heeft onderzoek gedaan naar het lange termijn effect van hersenschuddingen (op neurocognitieve performance) bij huidige en voormalige elite voetbalsters. Een actueel en belangrijk gegeven/risico in de snelst groeiende sport in NL.

Prijs

Met deze twee winnaars doen we in onze ogen ook recht aan het AISS motto ”High performance, vital people”. De winnaars ontvangen van ons twee tickets voor de finale van het WK 3x3 Basketball en mogen in het najaar invulling geven aan een expertmeeting voor trainers en coaches.

In 2020 worden er nieuwe AISS Sport Science Awards uitgereikt.

©2015 Amsterdam Institute of Sport Science (AISS)
;