DRIEJARIGE CONTRACTVERLENGING AJAX

Ajax heeft onlangs het contract verlengd met sportarts sportgeneeskunde Hans Tol voor een periode van drie jaar. Het contract loopt sinds 2018 en is te danken aan de hoogwaardige topsportmedische zorg die het Academic Center for Evidence-based Sports medicine (ACES) van Amsterdam UMC, locatie AMC, biedt .

ACES combineert multidisciplinaire zorg aan topsporters met wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Tol: “Binnen ACES hebben we ultrakorte lijnen tussen de sportgeneeskunde, Gino Kerkhoffs van sporttraumatologie en orthopedie, Peter Struijs van kinderorthopedie, Mario Maas van sportradiologie en Harald Jorstadt van sportcardiologie. Daardoor kunnen we Ajax 24/7 de beste zorg bieden. Daarnaast hebben de zorgprofessionals van Ajax directe toegang tot ons onderwijs en profiteren ze van de inzichten die wij door wetenschappelijk onderzoek verkrijgen. Aan de andere kant blijven wij door de samenwerking met de poten in de klei van het topvoetbal staan. De ervaringen die we daar opdoen, komen ook ten goede aan andere sporters die in Amsterdam UMC onder behandeling zijn.”

Wetenschappelijk onderzoek

De samenwerking met Ajax heeft het voor ACES onder andere mogelijk gemaakt een onderzoekspijler te starten die zich richt op groeigerelateerde blessures. Tol: “Daar is tot op heden weinig onderzoek naar gedaan, terwijl bepaalde blessures op heel jonge leeftijd carrièrelemmerend kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan Osgood-Schlatter; een blessure aan de knie die veel voorkomt bij jongens in de groei. Daarvan wordt gezegd dat het een onschuldige blessure is die vanzelf wel weer overgaat. Wij vermoeden echter, dat deze blessure veel meer langetermijngevolgen heeft dan nu wordt aangenomen. De gescheurde kruisband die altijd volop in de aandacht staat, leidt waarschijnlijk tot minder belemmering van carrières dan groeigerelateerde blessures.”

Sportartsen Amsterdam UMC

De dagelijkse sportmedische zorg bij Ajax is in handen van een groot team. Naast Hans Tol maken twee andere sportartsen van Amsterdam UMC er deel van uit: Guus Reurink en Niels Wijne. De laatste twee hebben hiervoor een dienstverband bij Ajax. Reurink is samen met Tol verantwoordelijk voor alle zorg rondom de jeugdelftallen. Daarnaast begeleiden ze de wedstrijden van Jong-Ajax. Dit team, waar de grote, jonge talenten spelen, komt uit in de Keuken Kampioen Divisie. Niels Wijne is hoofd medische staf bij Ajax en begeleidt het eerste team.

©2015 Amsterdam Institute of Sport Science (AISS)
;