Expertmeeting Amsterdam Institute of Sport & Science groot succes!

Op woensdag 20 januari 2016 heeft in het Frans Otten Stadion in Amsterdam de tweede expertmeeting van het Amsterdam Institute of Sport Science, waar CTO Amsterdam in participeert, plaatsgevonden. De meeting, die in het teken stond van het onderwerp 'visuele aandachtssturing', werd bijgewoond door zo'n veertig gasten uit de (A'damse)(top)sport en had een interactief karakter. Op deze manier werd de kennis van de aanwezige experts optimaal gedeeld.

De expertmeeting in het Frans Otten Stadion, locatiepartner van Topsport Amsterdam, werd geopend door Charles Urbanus, algemeen manager van CTO Amsterdam. Na zijn welkomstwoord kreeg Prof. Dr. Savelsbergh van de VU Amsterdam (en HvA tegenwoordig) het podium om zijn visie op 'visuele aandachtssturing' in de topsport te delen. Met enkele filmpjes van interessante testen liet Savelsbergh zien op welke manier het trainen van visuele aspecten effectief is in de topsport, het podium waar de kleinste details het verschil maken.

Dit bovenstaande werd ook geïllustreerd door Dr. Raoul Oudejans. Dr. Oudejans doet al vanaf de start van het CTO Amsterdam vrouwenbasketball programma visuele testen met de basketbalspeelsters. Oudejans gaf tijdens de expertmeeting een inkijkje in de manier waarop hij die testen uitvoert en wat de resultaten daarvan zijn. De conclusie: 'Visuele aandacht kun je trainen, Na visuele aandachtstraining schiet je beter, waarschijnlijk doordat je beter relevante informatie oppikt en je geleerd hebt je bewegingen op die informatie af te stemmen.'

Als slotstuk van de interessante ochtend kwam Dr. David Mann van de VU Amsterdam de gasten een inkijk geven in zijn onderzoeken en conclusies met betrekking tot 'visuele aandachtssturing'. Eén van de dingen die Mann liet zien was een beeld van voetballer Frank Lampard die tijdens de wedstrijd heel de tijd om zich heen aan het kijken was om de juiste keuze te kunnen maken indien hij aan de bal zou komen. 'Dit ga ik aan mijn speelsters laten zien. Dit ga ik toepassen in mijn training.' was de reactie van een van de aanwezige coaches. 

Als de opmerking van die coach in meerdere hoofden van aanwezige gasten rondspookt, lijkt de expertmeeting voor AISS geslaagd. Dat zou namelijk betekenen dat er vandaag door AISS relevante kennis is gedeeld dat helpt bij het ontwikkelen van de (top)sport in Amsterdam. Na de drie presentaties werd er door de gasten een lunch aangeboden die verzorgd werd door het Frans Otten Stadion en werd door meerdere gasten de telefoon erbij gepakt om hun ervaring van die ochtend op social media te delen. Zie hier een greep uit de tweets over de expertmeeting. 

De volgende editie van de AISS & CTO Amsterdam Expertmeetings vindt plaats op woensdag 18 mei. Tijdens deze ochtend is het onderwerp ‘Monitoring en Letselpreventie. Opgeven kan via de website van AISS

Bron: www.topsport.amsterdam

 

©2015 Amsterdam Institute of Sport Science (AISS)
;