IOC benoemt Amsterdams centrum voor preventie en behandeling topsporters

Een gezamenlijk initiatief van toonaangevende sportmedici en sportwetenschappers van het AMC en VUmc, gebundeld in het ACHSS, heeft Olympische erkenning gekregen. Het IOC heeft het samenwerkingsverband benoemd tot IOC Research Centre for Prevention of Injury and Protection of Athlete Health. Het ACHSS is daarmee één van de negen centra wereldwijd met deze IOC-accreditatie. Op vrijdag 18 maart wordt dit gevierd tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Olympisch stadion in Amsterdam.

The Amsterdam Collaboration on Health & Safety in Sports (ACHSS) is een samenwerking van de afdelingen sociale geneeskunde van VUmc en orthopedie van het AMC. Dit brengt de voorhoede van sportmedisch onderzoek samen, zowel op het gebied van preventie als van behandeling van sportletsels bij (top-)sporters en Olympische atleten. Tevens staat gezondheidsbevordering bij deze doelgroep centraal.

'We zijn trots op deze accreditatie. Het is het resultaat van excellent teamwork, waarbij de zorg voor de patiënt - in dit geval de topsporter - centraal staat. De erkenning werkt als een vliegwiel op onze initiatieven en ons netwerk breidt zich zo snel uit.' Dat stelt Gino Kerkhoffs van het AMC, die het initiatief samen met Evert Verhagen van VUmc de komende jaren verder uitdraagt.

Tijdens de bijeenkomst in het Olympisch Stadion komen diverse sprekers aan het woord die hun strepen verdienden op het gebied van de sportgeneeskunde en het sportgeneeskundig onderzoek, onder wie Niek van Dijk, Willem van Mechelen, Cees Rein van den Hoogenband en professor Lars Engebretsen.
Kijk hier voor het volledige programma.

VUmc en het AMC maken tevens deel uit van een breder initiatief op dit terrein samen met de Vrije Universiteit, de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam, het Amsterdam Institute of Sport Science.

©2015 Amsterdam Institute of Sport Science (AISS)
;