Lezingenreeks EK Atletiek 2016! Kom je ook?

AISS en de Vrije Universiteit organiseren in aanloop naar de EK Atletiek een vijftal wetenschappelijke publiekslezingen. Tijdens deze lezingenreeks worden uiteenlopende en actuele thema's behandeld. 

Inschrijven voor een of meerdere lezingen kan via deze link

Titels en data

How to run the marathon in sub-2 hours?

Datum en tijd: 12 mei van 19:30 – 21:30
Locatie: VU Hoofdgebouw - Auditorium

Het wereldrecord op de marathon staat momenteel op 2.02.57 en is in handen van Dennis Kimetto. Wetenschappers en hardlooptrainers spreken al jaren over het breken van de twee uur barrière, maar is dat wel mogelijk? Tijdens deze lezing nemen twee onderzoekers van de VU je mee in de wereld van de optimale 42 kilometer en 195 meter. Meer info over deze lezing vind je hier.


Big cities, big events, big money

Datum en tijd: 19 mei van 19:30 – 21:30
Locatie: VU Hoofdgebouw – KC07

De Olympische Winterspelen van Sotsji 2014 waren duurder dan alle voorgaande edities bij elkaar opgeteld. Kan Nederland in de toekomst nog grote sportevenementen organiseren? Wat leveren deze evenementen Nederland eigenlijk op? Meer info over deze lezing vind je hier.


Topsport: Gezond of ongezond?

Datum en tijd: 26 mei van 19:30-21:30
Locatie: VU Hoofdgebouw – 2A00

Grote groepen Nederlanders zijn wekelijks, soms dagelijks, sportief actief. Getalenteerde sporters komen snel boven drijven en dan betekent topsport iedere dag zwoegen en ploeteren. Want topprestaties nastreven gaat gepaard met flink afzien. In de topsport balanceert men voortdurend op een slap koord. Gezond of ongezond? Meer info over deze lezing vind je hier.


Wordt talentontwikkeling overschat?

Datum en tijd: 2 juni van 19:30 - 21:30
Locatie: VU Hoofdgebouw – 2A00

‘Nee’ luidt het antwoord van Prof. Geert Savelsbergh en Kai Krabben op deze vraag. Talentontwikkeling staat bij vele sportbonden en clubs centraal. Hoe kan het dan dat er sprake is van een afname in het coördinatievermogen van kinderen? Daarnaast is er een toename van beweegarmoede en blessures onder kinderen. Rond de pubertijd is er sprake van een grote ‘drop-out’ uit de sport. En dit alles terwijl bewegen een positieve invloed heeft op het cognitief functioneren van kinderen. Wat gaat er verkeerd? Meer info over deze lezing vind je hier.


Fair Play, please, over eerlijke krachtmeting en vals spel

Datum en tijd: 9 juni van 19:30 - 21:30
Locatie: VU Hoofdgebouw – 2A00

Level Playing Field staat centraal binnen het (mondiale) antidopingbeleid. Een rechtvaardigheidsprincipe waarbij het niet noodzakelijk is dat iedere speler evenveel kans van slagen heeft, maar dat alle spelers zich aan dezelfde regels houden. Sport is volgens velen per definitie oneerlijk, want sporters hebben niet dezelfde aanleg en niet dezelfde mogelijkheden om hun talent te ontplooien. Er kan geen eerlijke sport bestaan in een oneerlijke wereld. Meer info over deze lezing vind je hier.

Bijwonen van de lezingen is gratis, maar u dient zich wel te registreren via de volgende link

©2015 Amsterdam Institute of Sport Science (AISS)
;