Personalised feedback that works!

In de afgelopen jaren is de ontwikkeling van wearable sensoren flink toegenomen. Maar de mogelijke toepassingen die deze sensoren met zich meebrengen worden maar beperkt gebruikt. Met name de terugkoppeling van de data en het geven van instructies op basis van de data kan nog flink verbeterd worden. Daarnaast zijn instructies vaak gericht op het bereiken van een ‘optimale’ techniek, maar omdat iedereen anders is, zal deze ‘optimale’ techniek zeker niet voor iedereen ideaal zijn.

Het doel van ons project is het onderzoeken van verschillende vormen van instructie en feedback op de looptechniek. Onze focus ligt hierbij op exploratie van verschillende looptechnieken om de beste techniek voor de hardloper te vinden. Hiervoor gebruiken we een model waarmee de looptechniek beschreven kan worden op basis van de snelheid, de stapfrequentie en de contacttijd.

We onderzoeken verschillende instructiemethoden om lopers de stapfrequentie en de contacttijd bij een bepaalde snelheid te laten variëren. De resultaten laten zien dat een combinatie van een auditief ritme voor het aanpassen van de stapfrequentie en verbale instructie voor het aanpassen van de contacttijd een effectieve methode zou zijn om lopers verschillende looptechnieken te laten uitproberen.

De komende tijd gaan we deze conclusies uit het lab testen in de praktijk. Daarnaast implementeren we de nieuwe kennis in een wearable systeem waarbij de sensoren in draadloze oordoppen zitten. Hopelijk kunnen we daarmee in de toekomst lopers helpen hun techniek te verbeteren en het risico op blessures te verlagen.

Bekijk de film over het project van Anouk Nijs hier.

©2015 Amsterdam Institute of Sport Science (AISS)
;