RAAK! Efficiënter trainen brengt je naar de top

Basketbal, klassieke muziek en dans hebben een raakvlak gevonden in het project ‘Training for excellence’, een onderzoek naar innovatieve trainingsmethoden, uitgevoerd door het HvA-lectoraat Leren en Presteren in de sport. Bewegingswetenschapper en lector Raôul Oudejans vertelt enthousiast over dit praktijkonderzoek waar hij onlangs een RAAK-subsidie voor kreeg van het SIA; Nationaal Regieorgaan Praktijkonderzoek.

“Een langgekoesterde wens gaat in vervulling: we mogen onderzoek doen naar het perfectioneren van trainingsprocessen. En dat op drie terreinen tegelijk!” Het onderzoek wordt uitgevoerd bij het CTO (Centrum voor Topsport en Onderwijs) Vrouwenbasketbal in Amsterdam, het Conservatorium van Amsterdam (in samenwerking met het Koninklijk Concertgebouw Orkest en het Residentie Orkest) en dansopleiding Codarts in Rotterdam. Raôul: “Centraal in het onderzoek staat de vraag hoe je zo efficiënt mogelijk kunt trainen/oefenen. Vrij vertaald is dat het evenwicht vinden tussen heel veel oefenen en kwalitatief goed oefenen; wat je in die vele uren oefenen doet is essentieel voor wat je bereikt. En daar is nog veel winst te behalen, ook om bijvoorbeeld overbelasting en blessures te voorkomen.”

Perfectie zonder overtraining

“Bij vrouwenbasketbal gaan we werken aan het perfecte basketbalschot; wanneer kijk je naar de basket, en hoe kun je je schot en dat kijken zo goed mogelijk trainen? Bij muziek gaat het om het efficiënt en effectief instuderen van een muziekstuk, zodat je het goed kunt opvoeren voor publiek tijdens een optreden of een auditie, terwijl de zenuwen door je keel gieren. En bij dans idem dito; hoe oefen je efficiënt, zodat je je lichaam niet overtraint?” Raôul is helemaal thuis in het basketbal, Michiel Schuier (lector Muziek) van het Conservatorium van Amsterdam neemt het muziekstuk voor zijn rekening en het dansgedeelte wordt begeleid door Janine Stubbe (lector Performing Arts Medicine bij Codarts).

Slimme oefenmethodes

Raôul en zijn collega’s gaan trainingsinterventies ontwikkelen op basis van drie slimme oefenmethodes. “De eerste is doelbewust oefenen: met minder uren training efficiënter oefenen. Door o.a. goed doelen te stellen (wat wil je precies met je training bereiken en hoe?), goed te plannen, feedback te verzamelen en te monitoren of je je doelen behaald hebt. De tweede methode is het stimuleren van externe focus van de aandacht: niet zozeer letten op de beweging van het lichaam, maar op de omgeving, op de klank, of op de ring, het samenspel. Het is wetenschappelijk bewezen dat dit leidt tot beter leren en presteren. En de laatste methode is de oefenomgeving dusdanig inrichten dat het lijkt op de ware omgeving waarin de prestatie plaatsvindt. Bij basketbal is dat bijvoorbeeld trainen onder tijdsdruk, leren om in een splitsecond die basket te vinden.”

Praktijkgericht onderzoek

Ergens rond de zomer gaat het tweejarige project van start. Raôul bepaalt momenteel hoe en met wie hij het onderzoek gaat uitvoeren. “Ik zoek invulling voor een postdoc van twee jaar die fulltime op alle drie terreinen aan het onderzoek gaat werken. En daarnaast gaan we tijdens dit onderzoek ook met studenten van de HvA werken. Maar daarover later meer, als ik de plannen verder heb uitgewerkt.”

©2015 Amsterdam Institute of Sport Science (AISS)
;