REV3RSE stick verbetert hockeytechniek

Een goed idee hoeft niet ingewikkeld te zijn. Op het EK hockey in Amsterdam wordt deze week een linkshandige hockeystick gepresenteerd. In wedstrijden is dat niet toegestaan, maar de zogenaamde REV3RSE stick kan spelers in trainingen wel helpen met het verbeteren van hun techniek. Geert Savelsbergh van Sportinnovator-centrum AISS was betrokken bij de wetenschappelijke onderbouwing vanuit het Athletic Skills Model. “Een mooie koppeling tussen bestaand onderzoek en de sportpraktijk”, aldus de wetenschapper.

Het idee voor de linkshandige stick komt voort uit de samenwerking tussen ASM en sportbedrijf Deventrade, dat met haar merk Reece Australia een partner vormt om de stick ook daadwerkelijk te produceren. ASM werkte al eerder samen met Deventrade bij de ontwikkeling van de Adaptaball, een revolutionaire voetbal om op kunstgras het minder voorspelbare gedrag na te bootsen van een voetbal op natuurgras.

Aanpassingsvermogen en creativiteit

In het ASM-model staan aanpassingsvermogen en creativiteit centraal. Daarbij leunt ASM op wetenschappelijke bevindingen ten aanzien van motorisch leren. Die bevindingen zijn in veel sporten toepasbaar. “Als sporters niet alleen hun dominante zijde trainen, maar ook hun niet-dominante zijde, kunnen zij hun prestaties aanzienlijk verbeteren”, aldus Savelsbergh. “Uit Duits onderzoek blijkt dat verspringers die afwisselend met links en rechts afzetten, zich meer verbeterden dan verspringers die alleen met hun dominante been afzetten.”

Uit ander Duits onderzoek bleek dat het leereffect bij kinderen die dribbelen met een basketbal groter is als zij eerste de niet-dominante hand oefenen. “Deze effecten proberen we met de REV3RSE stick ook te bewerkstelligen”, aldus Savelsbergh.

Oranje

Afgelopen jaar trainden diverse internationals al met de linkshandige stick en de ervaringen waren positief. Training met de REV3RSE stick ontwikkelt elementen als ruimtelijke oriëntatie, balans, aanpassing, creativiteit en balbeheersing. “Nu de stick daadwerkelijk op de markt komt, gaan we ook echt onderzoek doen naar de effecten”, aldus Savelsbergh.

 

Naast de linkshandige stick ontwikkelden de partners ook voor het hockey een Adaptaball, een bal die een subtiele disbalans bevat en daardoor anders rolt dan je verwacht. Dat dwingt spelers beter naar de bal te kijken. Er zijn twee niveaus in de moeilijkheidsgraad: geel en de nog meer uitdagende oranje, van Nederlands Elftal-niveau.

Reece Australia en ASM presenteren de REV3RSE stick en de Adaptaball op de openingsdag van het EK Hockey en zijn het hele toernooi aanwezig met een stand om de producten toe te lichten.  

Meer info:

©2015 Amsterdam Institute of Sport Science (AISS)
;