Sportcentrum VU en ASM bundelen krachten in fieldlab

In aanloop naar de uitbreiding van academisch Sportcentrum VU (SVU) hebben directeur Jan Snellen en René Wormhoudt, directeur en founder van Athletic Skills Model (ASM), officieel de handen ineen geslagen. Het vernieuwde sportcentrum wordt niet alleen gebruikt voor reguliere sporten, maar biedt, in samenwerking met ASM, een uitgebreid programma aan gericht op talentontwikkeling en het verbeteren van motorische vaardigheden. Ook beschikt het vernieuwde sportcentrum over een fieldlab, een sportfaciliteit met daarin allerhande voorzieningen voor praktijkgericht sportonderzoek en het geven van onderwijs. De uitbreiding moet medio 2016 gereed zijn.

ondertekening samenwerking SVU-ASM.jpg

Innovatief sportgebouw

Het vernieuwde sportcentrum krijgt een tweede sporthal, een nieuwe fitnessruimte met running track en verbeterde vechtsportfaciliteiten. SVU en ASM hebben samen met architectenbureau Slangen+Koenis gewerkt aan een gebouw waarvan de openbare ruimtes zodanig ingericht zijn dat deze ook als sportonderdeel gebruikt kunnen worden. Niet alleen tijdens het sporten, maar ook voor en na de training wordt het bewegen gestimuleerd. Zo zullen er allerlei oefeningen op de vloeren uitgezet worden en krijgen de trappen verschillende afmetingen waardoor de trap zelf een trainingselement wordt. Ook kan de sporter sprinten tegen zichzelf of een wereldkampioen middels een strook slimme LED-lampjes. Hierdoor worden sporters op een optimale manier begeleid en uitgedaagd te bewegen.

Samenwerking met wetenschap

Sportcentrum VU geeft in samenwerking met ASM, de Faculteit der Bewegingswetenschappen (FBW) van de VU en het Amsterdam Institute of Sport Science (AISS) invulling aan de functie van het fieldlab. In een fieldlab wordt praktijkgericht onderzoek gedaan op het sportveld zelf. Het gaat bijvoorbeeld om testen en meten van de prestaties, het geven van visuele feedback, het monitoren van de sporters en talentidentificatie.

artist impression Sportcentrum VU.jpg

Opleidingen en aanbod

Het ASM stimuleert het aanpassingsvermogen van de sporter door te trainen met veel variatie waardoor de sporter meer plezier in het bewegen heeft. AMS krijgt daarom ook in het reguliere sportaanbod van Sportcentrum VU een plek. Verschillende cursussen worden ontwikkeld voor diverse doelgroepen. Het kan gaan om een gezonde levensstijl met voldoende en leuke beweging, maar ook om het optimaal begeleiden en opleiden van talentvolle jonge sporters.

 

©2015 Amsterdam Institute of Sport Science (AISS)
;