Take-off aanvraag ‘Talent en spelinzicht’ goedgekeurd

Op 21 september is het Take-off project 'Talent en Spelinzicht' van Prof. dr. Geert Savelsbergh goedgekeurd door NWO en STW. Het Take-off programma is een wetenschapsfinanciering voor ondernemerschap. De ondernemers kunnen door middel van deze subsidie onderzoeken of hun idee commercieel haalbaar is.

 

Project 

Studenten Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) hebben dit jaar de 10de editie van de Rabobank / ACE Summerschool Ondernemerschap gewonnen. Tijdens deze week hebben de studenten een eerste versie van een business case gemaakt die is gebaseerd op een spelinzichttest. Deze test is ontwikkeld vanuit 10 jaar wetenschappelijk onderzoek vanuit de VU. Voetbaltalent bij jonge voetballers kan worden ontdekt door op een objectieve manier talent in spelinzicht te meten. De potentie of spelinzicht wel of niet aanwezig is, bepaalt op latere leeftijd het verschil tussen zeer goede en andere spelers. Daarom is het zo belangrijk om spelinzicht in een vroeg stadium meetbaar te maken. Voetballers worden vooral gescout op basis van wedstrijden en dus op basis van subjectieve waarnemingen. Hierdoor is het in de praktijk moeizaam om te bepalen wie er een goed spelinzicht. De studenten willen een onderneming starten. Tevens willen zijn de wetenschap naar de praktijk brengen en andersom. Tijdens de haalbaarheidsstudie wordt de business case verder uitgewerkt. 

Het uiteindelijke resultaat is een product op de markt brengen waarmee het anticipatievermogen / spelinzicht van kinderen in de leeftijd 9 tot 12 jaar kan worden bepaald.

 

©2015 Amsterdam Institute of Sport Science (AISS)
;