Thermofysiologisch onderzoek bij militaren

Militairen komen tijdens hun werk voor verschillende uitdagingen te staan. Het dragen van beschermende kleding beschermt de militair tegen externe bedreigingen maar stelt hem/haar ook bloot aan een nieuw risico: hitte. Wanneer de lichaamstemperatuur stijgt tot 40°C of hoger kan dit leiden tot hitteziekte en uiteindelijk zelfs tot een hitteberoerte. Militairen zijn niet altijd gewend aan het warme en vochtige klimaat waarin zij opereren wat de kans op hitteziekte vergroot. In de periode van 2014 tot 2018 zijn er 53 gevallen van hitteziekte in het Nederlandse leger gerapporteerd waaronder zelfs 1 sterfgeval.

In het voorjaar van 2021 is bij Defensie een nieuwe operationeel soldaat systeem uitgezet. Dit systeem bestaat onder andere uit een operationeel vest, rugzak, ballistische bescherming en communicatiemiddelen. Het systeem is modulair zodat de gedragen uitrusting kan worden aangepast op de situatie. Tijdens dit onderzoek werd de thermische belasting van verschillende configuraties van het nieuwe operationele soldaat systeem in kaart gebracht in een warm-vochtig klimaat.

Wanneer de lichaamstemperatuur een een waarde van 40°C of hoger heeft bereikt is het belangrijk om de soldaat zo snel mogelijk af te koelen om blijvende schade te voorkomen. In het tweede deel van deze studie werden drie verschillende koelmethodes geëvalueerd die varieerde in de hoeveelheid water die beschikbaar was. De tarp assisted cooling (ook wel TACO genoemd) met relatief warm water van 27°C lijkt een veelbelovende techniek om in het veld te kunnen gebruiken.

Bekijk de video hier!

©2015 Amsterdam Institute of Sport Science (AISS)
;