VU, VUmc, UvA, AMC en HvA richten samen ‘Amsterdam Institute of Sport Science’

VU, VUmc, UvA, AMC en HvA richten samen ‘Amsterdam Institute of Sport Science’ op. 
Per 10 juli krijgt Amsterdam een eigen ‘Institute of Sport Science’ dat praktische vraagstukken rond sport, bewegen en gezondheid gaat onderzoeken.

Binnen het ‘Amsterdam Institute of Sport Science’ (AISS) werken de Vrije Universiteit, VU Medisch Centrum, Universiteit van Amsterdam, AMC en Hogeschool van Amsterdam samen. Vanuit AISS zoeken ze nauwe samenwerking met sportorganisaties en het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) Amsterdam. 

Onderzoek in fieldlabs

AISS richt zich vooral op praktijkrelevant onderzoek naar prestatieverbetering, bewegen en gezondheid. Het onderzoek vindt overwegend plaats in zogenaamde fieldlabs. Dit zijn fysieke locaties in ‘het veld’ met unieke test- en meetfaciliteiten waar top- en amateursporters, maar ook patiënten ter plekke onderzocht en geadviseerd worden. Tot de fieldlabs behoren onder andere de Bosbaan, het Sloterparkbad en Sportpark/Sporthal Ookmeer. Een bijzonder fieldlab wordt de Amsterdamse Sportpoli en –kliniek. De poli biedt hoogwaardige klinische zorg bij blessures en ondersteunt sporters bij de preventie, behandeling en revalidatie hiervan. Ook niet-topsporters kunnen hier terecht voor leefstijl- en beweegadvisering.

 

Multidisciplinair onderwijs
Het onderwijs rond sport, bewegen en gezondheid is multi- en interdisciplinair van opzet.  De verwachting is dat dit in een grote behoefte voorziet van studenten en professionals uit het werkveld. Er komt een nieuwe gezamenlijke minor Sport, waarin de verschillende deskundigheden van de kennispartners terugkomen, zoals sportmedische begeleiding, trainingsleer, sport en recht, en sport en samenleving. Ook is er een specifiekere minor Sport- en prestatiepsychologie ontwikkeld, die vanaf september 2014 wordt aangeboden. Ten slotte staat een doorontwikkeling van de Topcoach5-opleiding op stapel in de vorm van een professionele master High Performance Sport,.  


Innovatie in het Sport Venture Lab
 
Ondernemerschap en sport komen samen in het AISS Sport Venture Lab. Dit lab levert de kennis uit de fieldlabs aan ondernemers die nieuwe technologische toepassingen willen ontwikkelen, zodat behalve de (top)sport ook het bedrijfsleven profiteert van de oprichting van het AISS.

-----------------------------------------------

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met prof. dr. P.J. Beek, decaan faculteit Bewegingswetenschappen VU (E: p.j.beek@vu.nl, T: +31 20 59 88532), mevr. dr. J. Ravensbergen, domeinvoorzitter Bewegen, Sport en Voeding HvA (E: j.ravensbergen2@hva.nl, T: +31 20  595 34 66) of prof. dr. W. van Mechelen, co-directeur EMGO+ Instituut VUmc (E: w.vanmechelen@vumc.nl T: +31 20 4448206), prof. dr. G.M.M.J. Kerkhoffs, Hoogleraar Orthopedie, in het bijzonder Sporttraumatologie (E: g.m.kerkhoffs@amc.nl T: 020 5662938)

©2015 Amsterdam Institute of Sport Science (AISS)
;