Over ons

Binnen het ‘Amsterdam Institute of Sport Science’ (AISS) werken de Vrije Universiteit, Amsterdam UMC (locatie AMC en VUmc), Universiteit van AmsterdamHogeschool van Amsterdam, Hogeschool Inholland, OLVG, Reade en Topsport Amsterdam samen. Vanuit AISS zoeken wij nauwe samenwerking met sportorganisaties.

Onderzoek in field labs

AISS richt zich vooral op praktijkrelevant onderzoek naar prestatieverbetering, bewegen en gezondheid. Het onderzoek vindt overwegend plaats in zogenaamde field labs. Dit zijn fysieke locaties in ‘het veld’ met unieke test- en meetfaciliteiten waar top- en amateursporters, maar ook patiënten ter plekke onderzocht en geadviseerd worden. Tot de field labs behoren onder andere:

 • Reade
  Sport: testcentrum aangepast sporten
 • Sportcentrum Ookmeer
  Sporten: atletiek, turnen, honk- en softbal, basketbal, 3x3 basketbal
 • Sporthallen Zuid
  Locatie: boccia, basketbal, rolstoelrugby
 • Sloterparkbad
  Sport: zwemmen
 • Dr. Meurerhuis
  Sport: judo
 • Bosbaan
  Sport: roeien

Sport science support

 • Amsterdam Nutritional Assesment Centre
  Locatie: Dr. Meurerlaan (HvA)
 • Fashion & Technology Lab
  Locatie: AMFI
 • Topsportpoli
  Locatie: AMC
  Locatie: OLVG-West
  Locatie: ALO (Dr. Meurerlaan)

Educational field labs

 • Almere Kenniscentrum Talentontwikkeling
  Locatie: Almere
 • Athletic Skills Model Centre i.o.
  Locatie: Sportcentrum VU Uilenstede
 • Educational Field Lab ALO
  Locatie: Dr. Meurerlaan (HvA)

Een bijzonder field lab wordt de Amsterdamse Sportpoli en –kliniek. De poli biedt hoogwaardige klinische zorg bij blessures en ondersteunt sporters bij de preventie, behandeling en revalidatie hiervan. Ook niet-topsporters kunnen hier terecht voor leefstijl- en beweegadvisering.

Multidisciplinair onderwijs

Het onderwijs rond sport, bewegen en gezondheid is multi- en interdisciplinair van opzet.  De verwachting is dat dit in een grote behoefte voorziet van studenten en professionals uit het werkveld. Er komt een nieuwe gezamenlijke minor Sport, waarin de verschillende deskundigheden van de kennispartners terugkomen, zoals sportmedische begeleiding, trainingsleer, sport en recht, en sport en samenleving. Ook is er een specifiekere minor Sport- en prestatiepsychologie ontwikkeld, die vanaf september 2014 wordt aangeboden. Ten slotte zal per 1 september 2016 een master High Performance Coaching starten.

Innovatie in het Sport Venture Lab 

Ondernemerschap en sport komen samen in het AISS Sport Venture Lab. Dit lab levert de kennis uit de field labs aan ondernemers die nieuwe technologische toepassingen willen ontwikkelen, zodat behalve de (top)sport ook het bedrijfsleven profiteert van het AISS.

Over Sportinnovator

Amsterdam Institute of Sport Science maakt deel uit van het Sportinnovator-netwerk.

Sportinnovator is hét programma voor innovatie en onderzoek van het Ministerie van VWS met als doel het rendement van innovatie in de sport te vergroten en tevens bij te dragen aan een vitalere samenleving. In een landelijk netwerk van 15 Sportinnovator-centra werken overheid, wetenschappers, sportprofessionals en ondernemers samen aan baanbrekende innovaties die prestaties in de top- en breedtesport bevorderen en daarnaast mensen aanzetten tot een actievere levensstijl. De ontwikkeling van Sport Data Valley draagt bij aan deze doelstelling. Het programma Sportinnovator staat onder leiding van het Topteam Sport en wordt ondersteund door ZonMw en het Ministerie van VWS.

©2015 Amsterdam Institute of Sport Science (AISS)
;