Over ons

Het Amsterdam Institute of Sport Science (AISS) is een netwerk organisatie, waarbinnen sportpraktijk, sportonderzoek en sportmedische zorg samenkomen. Het AISS verbindt ervaren experts van de Vrije Universiteit, het Amsterdam UMC (locatie AMC en VUmc), de Hogeschool van Amsterdam, de Hogeschool Inholland, het OLVG, Reade en Topsport Amsterdam. In samenwerking met (inter)nationale sportorganisaties en andere gespecialiseerde instanties wordt er gewerkt aan praktijkrelevant onderzoek naar ‘High Performance’, ‘Vital Performance’ en ‘Education’.

Onze onderzoeksprojecten worden overwegend uitgevoerd in zogenaamde field labs. Field labs zijn fysieke locaties in ‘het veld’ die een optimale infrastructuur creëren voor gespecialiseerd onderzoek en advies voor top-, amateursporters en patiënten door middel van unieke test en meetfaciliteiten. Een bijzonder field lab is de Amsterdamse Sportpoli en –kliniek. De poli biedt hoogwaardige klinische zorg voor sporters en ondersteunt deze bij de preventie, behandeling en revalidatie van blessures. Daarnaast kunnen (top)sporters hier terecht voor leefstijl- en beweegadvies. Tot de field labs behoren onder andere:

 • Reade
  Sport: testcentrum aangepast sporten
 • Sportcentrum Ookmeer
  Sporten: atletiek, turnen, honk- en softbal, basketbal, 3x3 basketbal
 • Sporthallen Zuid
  Locatie: boccia, basketbal, rolstoelrugby
 • Sloterparkbad
  Sport: zwemmen
 • Dr. Meurerhuis
  Sport: judo
 • Bosbaan
  Sport: roeien

Sport science support

 • Amsterdam Nutritional Assesment Centre
  Locatie: Dr. Meurerlaan (HvA)
 • Fashion & Technology Lab
  Locatie: AMFI
 • Topsportpoli
  Locatie: AMC
  Locatie: OLVG-West
  Locatie: ALO (Dr. Meurerlaan)

Educational field labs

 • Almere Kenniscentrum Talentontwikkeling
  Locatie: Almere
 • Athletic Skills Model Centre i.o.
  Locatie: Sportcentrum VU Uilenstede
 • Educational Field Lab ALO
  Locatie: Dr. Meurerlaan (HvA)

 

Multidisciplinair onderwijs

Het onderwijs rond sport, bewegen en gezondheid is multi- en interdisciplinair van opzet.  De verwachting is dat dit in een grote behoefte voorziet van studenten en professionals uit het werkveld. Er komt een nieuwe gezamenlijke minor Sport, waarin de verschillende deskundigheden van de kennispartners terugkomen, zoals sportmedische begeleiding, trainingsleer, sport en recht, en sport en samenleving. Ook is er een specifiekere minor Sport- en prestatiepsychologie ontwikkeld, die vanaf september 2014 wordt aangeboden. Ten slotte zal per 1 september 2016 een master High Performance Coaching starten.

Innovatie in het Sport Venture Lab 

Ondernemerschap en sport komen samen in het AISS Sport Venture Lab. Dit lab levert de kennis uit de field labs aan ondernemers die nieuwe technologische toepassingen willen ontwikkelen, zodat behalve de (top)sport ook het bedrijfsleven profiteert van het AISS.

Certified Partner van Sportinnovator

Amsterdam Institute of Sport Science is Certified Partner van Sportinnovator.

Sportinnovator is hét sportinnovatienetwerk van Nederland, met als doel het rendement van innovatie in de sport te vergroten en tevens bij te dragen aan een vitalere samenleving. In een landelijk netwerk van circa 20 Sportinnovator-centra werken sportorganisaties, bedrijven, kennisinstellingen en overheden samen aan baanbrekende innovaties die leiden tot meer sportdeelname, die (top)sportprestaties verhogen en die aanzetten tot een actieve leefstijl van de bevolking. Ook het data-analyseplatform Sport Data Valley draagt bij aan deze doelstelling. Het programma Sportinnovator staat onder leiding van het Topteam Sport en wordt ondersteund door ZonMw en het Ministerie van VWS.

 

 

©2015 Amsterdam Institute of Sport Science (AISS)
;