Strijd onder zorgverleners voor plekken bij leefstijlzorgloket

Home » Projecten » Strijd onder zorgverleners voor plekken bij leefstijlzorgloket

“Ik merkte dat ik een beetje teleurgesteld raakte in de traditionele geneeskunde - iemand moet eerst ziek worden voor we wat gaan doen”, verzucht zorgverlener Jenny Marks. Leefstijladviezen hebben nog geen vaste plek in de ziekenhuiszorg, maar als het aan Marks ligt komt daar snel verandering in. Nu het LOFIT-project eenmaal loopt, ‘vechten’ collega-zorgverleners om plekken bij het leefstijlzorgloket voor hun patiënten.

projectnaam

Lofit: Leefstijlloket om leefstijlgeneeskunde te integreren in de behandeling van patienten

betrokken instellingen

Amsterdam UMC
Hogeschool Inholland
UMCG
OZG

Het LOFIT project onderzoekt de effectiviteit en de kosteneffectiviteit van het leefstijlloket en praat met betrokkenen om bewijs te verzamelen of dit in de toekomst wel of niet als standaard zorg aangeboden moet worden.

Verandering van leefstijl is moeilijk, maar belangrijk om verergering of terugval van ziekte te voorkomen. Het is voor veel patiënten lastig om langdurig bestaande ongezonde gewoonten te doorbreken. Men wil wel, maar het lukt niet. Daarnaast hebben zorgverleners meestal gebrek aan tijd om het belang van een gezonde leefstijl uitvoerig met de patiënt te bespreken.

“In LOFIT nemen we naast bewegen ook andere componenten van een gezonde leefstijl mee, zoals voeding, roken, slaap, stress en alcohol-gebruik”

Daarom dit LOFIT project, waarbij de behandeld zorgverlener de patiënt doorverwijst naar het leefstijlloket in het ziekenhuis.

Lees ons magazine

 

Agenda

Contactinformatie