Paralympische classificatie zwemmen

Home » Projecten » Paralympische classificatie zwemmen

“De Paralympische Spelen hebben een veelvoud aan klassen”, vertelt David Mann, universitair hoofddocent aan de Vrije Universiteit (VU). Hij vat de paralympische classificatie versimpeld samen: “Atleten worden in klassen ingedeeld om het op te nemen tegen andere atleten met een handicap die leidt tot vergelijkbare beperkingen in hun activiteiten. Allereerst wordt onderscheid gemaakt tussen visuele, verstandelijke en fysieke beperking. Daarna worden atleten ingedeeld naar de mate waarop de ernst van hun beperking belemmerend is voor sportprestaties.”

projectnaam

Paralympische Classificatie

betrokken instellingen

Vrije universiteit Amsterdam
IPC
KNZB

In opdracht van het International Paralympic Committee voert de Vrije Universiteit de regie in onderzoek naar sportspecifieke classificaties aan de hand van visuele beperkingen. Amsterdam is samen met twee andere onderzoekscentra (Australie en Belgie) door het International Paralympic Committee (IPC) opgericht om onderzoek te doen naar paralympische classificatie.

“Die criteria waren oorspronkelijk universeel, maar is dat wel de eerlijkste manier?”

Amsterdam richt zich met name op visuele beperkingen. Een onderdeel van het onderzoeksproject is om een reeks verschillende tests te ontwikkelen die alle verschillende aspecten van het gezichtsvermogen meten. Op die manier kunnen betere criteria worden opgesteld om paralympsiche atleten te classificeren.

Lees ons magazine

 

Agenda

Publicatie

Contactinformatie