Sensorvloer Sporthallen Zuid

Binnen teamsporten speelt positiebepaling van spelers in het veld een steeds belangrijkere rol. Hoewel positiebepaling via GPS en LPM al een aantal jaar bestaat, maken zaalsporten geen gebruik van deze technologie. Dure op video-gebaseerde systemen zijn beschikbaar, maar positiebepaling door middel van vloersensoren biedt meer mogelijkheden. Sporthallen Zuid in Amsterdam beschikt over zo’n sensorvloer. Lector Raôul Oudejans doet samen met studenten onderzoek naar draagbare sensoren die communiceren met de vloer in de Sporthallen Zuid. De sensoren zetten vervolgens de data direct om naar betekenisvolle informatie voor coach en spelers.

Sporthallen Zuid - CTO Vrouwenbasketball

Sporthallen Zuid is de trainingslocatie van het CTO Vrouwenbasketball en verschillende andere Amsterdamse (top)zaalsporters. De locatie plaatste een aantal jaar geleden een sensorvloer om de effectiviteit van trainingen te verbeteren. Met dit project zetten onderzoekers van het lectoraat Leren en Presteren in de Sport een volgende stap in het ontsluiten van relevante informatie uit de sensorvloer.

Doelstellingen

Het onderzoeksteam ontwikkelt applicatiesoftware die sensordata omzet in betekenisvolle informatie zoals de positie van spelers, oriëntatie van beide voeten, snelheden en versnellingen. Deze informatie levert waardevolle feedback op voor zaalsporten zoals basketbal en zaalvoetbal. Aan de hand van deze feedback kunnen coaches hun tactiek en training beter en sneller aanpassen.

Methode 

Binnen het project wordt in samenwerking met docenten en studenten van de faculteit Digitale Media, Communicatie en Informatie (FDMCI) software ontwikkeld die de verzamelde data uit de sensoren omzet naar betekenisvolle informatie.

Verwachte producten

Applicatiesoftware voor het verwerken van data uit de sensorvloer.

Wat draagt het onderzoek bij aan de praktijk?

Dit project is een mooi voorbeeld van het bundelen van krachten van verschillende HvA-faculteiten. Studenten van FDMCI passen hun kennis toe binnen de sportwereld. Een operationele sensorvloer in de Sporthallen Zuid biedt nieuwe onderzoeksmogelijkheden binnen het lectoraat Leren en Presteren in Sport. De verzamelde data geven relevante input voor de zaalsportpraktijk, en in het bijzonder CTO Vrouwenbasketball.

Partners

  • The Surface Network
  • Sporthallen Zuid
  • CTO Amsterdam Vrouwenbasketball
©2015 Amsterdam Institute of Sport Science (AISS)
;