Home » AISS vertegenwoordigd bij IOC blessurepreventie congres

AISS vertegenwoordigd bij IOC blessurepreventie congres

13 maart 2024

Elke drie jaar staat het “IOC World Conference on Prevention of Injury and Illness in Sport”. Het evenement, jaarlijks in Monaco, wordt vergeleken met de Olympische Spelen voor onderzoekers en trekt zo’n 1500 deelnemers van over de hele wereld! Amsterdam Collaboration on Health & Safety in Sports (ACHSS), onderdeel van Amsterdam UMC is een van de 11 IOC Research Centers ter wereld. Ons team van collega’s, bestaande uit studenten en post-docs, kreeg de kans om hun onderzoek voor een internationaal publiek te presenteren, waarmee ze bijdroegen aan het wetenschappelijke programma van het evenement.

Het “IOC World Conference on Prevention of Injury and Illness in Sport” bracht een diverse groep onderzoekers samen die zich richten op diverse aspecten van blessurepreventie en gezondheid in de sport. Waar deze onderzoekers normaal gesproken verspreid zijn over verschillende vakgebieden, kwamen ze nu samen om vanuit diverse perspectieven inzichten te delen op het gebied van blessurepreventie en gezondheid. Super tof! Een aantal van hen waren officieel uitgenodigd door het IOC, wat het evenement extra bijzonder maakte.

De veertien collega’s in Monaco

Sietske Luijten presenteerde haar onderzoek naar blessurepreventie bij aangepast sporten, terwijl Pablo Stegerhoek de focus legde op het voorkomen van uitval door blessures bij de opleiding van de Marechaussee. Oriol Bonell en Matthias Hendricks deelden inzichten over blessurepreventie bij skiën en schaatsen en Sandro Vella een aanpak presenteerde voor het monitoren van blessures in voetbal.

Isabela Rossi deelde haar werk over het managen van gezondheidsteams in sportorganisaties, Luiz Borges Gomes en Saskia Gladdines de aandacht vestigden op blessurepreventie bij hardlopen en golf. Joske Nauta besprak het SONAR Erasmus+ project gericht op blessurepreventie bij jeugdsport waar Ellen Kemler van VeiligheidNL het belang van enkelversterking benadrukte.

Justine Benoit-Piau deelde haar inzichten over de mentale gezondheid bij het Nationale Ballet en Caroline Bolling in blessurepreventie bij extreme sporten en consensus methodologieën. Tot slot hebben Vincent Gouttebarge en Evert Verhagen het evenement afgesloten met inzichten over mentale gezondheid bij topsporters en preventie van intimidatie en misbruik in de sport.

Deelname aan dit evenement draait om het delen van kennis en het verder versterken van ons internationale netwerk. Voor ons is het een waardevolle gelegenheid geweest om te zien hoe ons onderzoek in Amsterdam zich verhoudt tot dat van de rest van de wereld en een belangrijke ervaring geweest om te erkennen hoe internationaal relevant ons onderzoek is.

Lees ons magazine