Home » Bart Heuvingh (AZ): Talentonwikkeling en Groeimindset in de sport

Bart Heuvingh (AZ): Talentonwikkeling en Groeimindset in de sport

21 maart 2024

Dinsdag 8 april hadden we een interessante, interactieve kennissessie met Bart Heuvingh over het onderwerp Groeimindset en Talentontwikkeling in de sport. Hij nam ons mee in zijn loopbaan: begonnen bij de opleiding Bewegingswetenschappen (VU), daarna verdieping in prestatiepsychologie (UvA) en de minor ‘how to learn’ (Stanford University) en nu werkzaam als hoofd topsport bij AZ. Bij AZ houdt Bart zich bezig met de praktische toepassing van het groeimindset.

Groeimindset

De kern van zijn verhaal rondom growth mindset en het willen stimuleren van de ontwikkeling, is dat je op overtuigingen moet sturen. De quote die hij benadrukt was ‘gras groeit niet door eraan te trekken, maar door een goede voedingsbodem’. Deze voedingsbodem zijn onze overtuigingen. We zijn snel geneigd om men te sturen op zichtbaar gedrag in plaats van op de onderliggende overtuigingen die tot dit gedrag leiden. Men kan een statische overtuiging hebben (fixed mindset) of open overtuiging (growth mindset). Deze twee begrippen liggen in een continuüm die per context anders kunnen. Het zegt iets over de mate waarin mensen geloven in de ontwikkelbaarheid van hun capaciteiten. Mindsets zijn contextafhankelijk en kan per situatie een bepaalde mindset oproepen.

Men kan een statische overtuiging hebben (fixed mindset) of open overtuiging (growth mindset).

Fixed mindset

 • Bewijsdruk: ik moet talentvol overkomen.
 • Fouten maken is falen: ik zie geen mogelijkheid tot verbetering: opgeven.
 • Iets kunnen zonder inzet: dan heb je talent. Inzet is onnodig.
 • Feedback is een aanval: dit is een indicatie dat ik niet talentvol genoeg ben.

Growth mindset

 • Ontwikkelen van talent: ik wil beter worden.
 • Fouten: onderdeel van mijn leerproces.
 • Inzet: nodig om jezelf verder te ontwikkelen.
 • Feedback: dit helpt me om verder te ontwikkelen.

Hoe groter de growth mindset, hoe meer eigen verantwoordelijk voor jouw eigen ontwikkeling. Daarin is het ook weer belangrijk dat de context hierin een rol speelt en de growth mindset stimuleert. De gastspreker Kai Krabben ging later tijdens de sessie met Bart in gesprek over een aantal veel voorkomende zaken die zij in de praktijk zien. Onder andere de ‘false growth mindset’. Hiermee bedoelen zij de situatie waarin men denkt veel kennis te hebben over het begrip growth mindset, maar dat de toepassing van de begrip in de praktijk ontbreekt, “kennis krijgt pas waarde als het wordt toegepast”.

Vanuit het publiek kwam de vraag of verliezen niet te veel neigt naar fixed mindset. Bart en Kai met winnen en verliezen is niks mis, ondanks dat het neigt naar een fixed mindset. Hierin is het belangrijk om een verlies te zien als de motivator in het proces om jezelf (en of je team) te ontwikkelen.

Leerprincipes om de groei mindset te stimuleren

 • Wees je bewust van overtuigingen
 • Begrijp breinplasticiteit
 • Stel leerdoelen op
 • Complimenteer inzet en progressie
 • Maak ontwikkeling zichtbaar
 • Zorg voor een groeicultuur

Bart Heuving (AZ)

Het belang van kennisdeling voor praktische toepassingen is een centraal thema tijdens deze sessie, gepresenteerd door Bart Heuvingh, Hoofd Topsportbegeleiding bij AZ Alkmaar met meer dan 12 jaar ervaring in de Zaanstreek en auteur van “Talent van Morgen” en “Groeimindset”.

AZ Jeugdopleiding

Een opvallende prestatie was de overwinning van de jeugdploeg in de Champions League in 2023, waarbij AZ met overtuigende cijfers won van teams als FC Barcelona (3-0), Real Madrid (4-0) en Eintracht Frankfurt (5-0). Het succes van AZ’s jeugdopleiding, heeft nationaal en internationaal veel lof ontvangen.

Lees ons magazine