Home » E-book: hoe overleef ik de danswereld?

E-book: hoe overleef ik de danswereld?

3 juli 2024

E-Book: Hoe overleef ik de danswereld.

Tijdens een praktijkstage aan de Vrije Universiteit, Afdeling Bewegingswetenschappen, is een waardevolle en professionele samenwerking ontstaan tussen Saskia de Badts, een van de ontwikkelaars van het Pre-Professional Dance Coaching (PPDC) programma, en dr. Raôul Oudejans sport- en prestatiepsycholoog van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), Amsterdam Institute of Sport Sciences (AISS) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA), Centre of Expertise, Urban Vitality, T4X, Living Labs, Dans. De Badts en Oudejans hadden reeds eerder contact, omdat beiden een diepe fascinatie delen voor de enorme bewegingsvaardigheid waarmee dansers interacteren met hun omgeving, voor de manier waarop zij bewust omgaan met hun eigen lichaam, de mentale uitdagingen en de oneindige mogelijkheden om hierin te excelleren.

Samenwerking ontwikkelt waardevol E-book

Oudejans, een gerenommeerd expert op het gebied van sportpsychologie en motorisch leren, heeft met zijn uitgebreide kennis en expertise substantieel bijgedragen aan de ontwikkeling van een innovatief en waardevol product. Saskia de Badts, health Coach voor dansers, slechts een van de vier National Board Certified Health and Wellness Coaches in Nederland en auteur van SPITZ! Topprestaties vanuit een gezonde basis, healthcoaching voor dansers, heeft eveneens een cruciale rol gespeeld in dit project. Als interne en externe begeleiders hebben zij, dankzij hun expertise, Sabine Muller succesvol kunnen ondersteunen en begeleiden gedurende haar praktijkstage.

De samenwerking heeft geleid tot een waardevol product ontwikkeld door Sabine: Het e-book; ‘Hoe overleef ik de danswereld’. Dit e-book fungeert als een essentiële gids voor jonge dansers die hun professionele carrière in de danswereld willen beginnen. Het doel is om dansers bewust te maken van de eisen van een danscarrière en wat nodig is voor een optimale voorbereiding. Het biedt inzicht in de uitdagingen en leert hen hoe zij hierop kunnen anticiperen. Door het e-book als eerste stap van hun voorbereiding te gebruiken, begrijpen zij dat, om succesvol te zijn, ze zichzelf de best mogelijke kans moeten geven om mentaal en fysiek gezond te worden en te blijven. Dit vergroot hun kans op succes en stelt hen in staat een langdurige, succesvolle, mentaal en fysiek gezonde danscarrière na te streven.

PPDC Programma bereidt dansers voor

Het Pre-Professional Dance Coaching (PPDC) programma is ontwikkeld voor dansers van 15 t/m 18 jaar die van dansen hun carrière willen maken. Dit programma richt zich op het versterken van de fysieke en mentale weerbaarheid van dansers, met als eerste doel hen optimaal voor te bereiden op audities voor professionele dansopleidingen. We willen laten zien dat een dergelijke voorbereiding positieve gevolgen kan hebben, met name voor het eerste jaar op een opleiding, maar wellicht ook voor de rest van hun loopbaan. De dansers krijgen tools aangereikt die gelijk en structureel toegepast kunnen worden, met als resultaat, blijvende gedragsverandering op het gebied van mentale en fysieke vaardigheden.

Deze gedragsverandering stelt hen in staat zich te concentreren op het verbeteren van hun technische en artistieke vaardigheden, zonder te worden afgeleid door uitdagingen waarvoor zij nog geen strategieën hebben ontwikkeld. De dansers worden begeleid door studiebegeleider Jasmijn Wolfers, fysiotherapeut Manouk van Dommelen, voedingsdeskundige Sara de Jong en health coach Saskia de Badts, die gezamenlijk meer dan 100 jaar ervaring hebben in de danswereld op nationaal en internationaal vlak.

We merken dat getalenteerde dansers, die een carrière in de danswereld ambiëren, vaak onvoldoende voorbereid zijn op de realiteit van het beroep. Hun focus ligt voornamelijk op het ontwikkelen van technische vaardigheden door intensieve lessen op hun lokale dansscholen en het volgen van workshops daarbuiten. Hoewel het idee van hele dagen dansen voor velen een ultieme droom is, zijn zij zich vaak niet bewust van de bijkomende uitdagingen en vereisten die een professionele danscarrière met zich meebrengt.

Belangrijke voorbereiding voor danscarrière

Tijdens de praktijkstage bleek dat met name in het eerste jaar veel problemen voorkomen hadden kunnen worden als dansers mentaal en fysiek beter voorbereid waren. Het is bijvoorbeeld essentieel dat dansers:

• Inzicht hebben in welke voeding optimaal is voor hun lichaam en hoe zij hun energieniveau op peil kunnen houden om hele dagen intensief te dansen.
• Een weloverwogen keuze maken voor een dansopleiding die aansluit bij hun ambities en capaciteiten, in plaats van willekeurig audities af te leggen om ergens aangenomen te worden. Een grondig begrip van het auditieproces en een gedegen voorbereiding daarop is essentieel.
• Kennis hebben van hun fysieke sterke punten en de uitdagingen waarmee zij te maken kunnen krijgen. Door sportspecifieke oefeningen te integreren, kunnen zij anticiperen op blessures, vooral bij de overgang van 8 uur dansen per week naar intensieve dagelijkse trainingen.
• Mentale veerkracht ontwikkelen; dansers moeten in staat zijn om te gaan met prestatiedruk tijdens audities, evenals met afwijzing, teleurstelling, zelfvertrouwen en hun lichaamsbeeld.

De praktijkstage, die heeft geresulteerd in de ontwikkeling van het e-book, markeert een belangrijke eerste stap in het proces om dansers zowel mentaal als fysiek optimaal voor te bereiden op de uitdagingen van een professionele danscarrière. Deelname aan het PPDC programma is daarop weer een logisch vervolg. Tijdens het PPDC programma van 6 maanden worden naast de intensieve persoonlijke begeleiding diverse specifieke trainingen en een mock-auditie aangeboden, zodat dansers beter leren omgaan met onverwachte situaties en de kans op ‘choking under pressure’ wordt geminimaliseerd. Parallel aan het programma blijven de dansers lessen volgen op hun eigen dansschool. Voor meer informatie over het PPDC programma, klik hier.

Partners

Vrije Universiteit Amsterdam, Amsterdam Institute of Sport Science, Hogeschool van Amsterdam Urban Vitality Living labs Dans en Sabine Muller.

Lees ons magazine