Op 14 maart 2024 won het HandbikeBattle project de AMS (Amsterdam Movement Sciences) Outreach in Society Award tijdens de AMS Annual Meeting 2024. De Outreach in Society Award is een prijs voor onderzoekers die met hun project maatschappelijke impact maken en bewustzijn creëren over het effect van dagelijkse beweging op welbevinden. Ingrid Kouwijzer nam de award in ontvangst namens alle betrokkenen van het HandbikeBattle project.
De HandbikeBattle
De HandbikeBattle is een jaarlijks evenement in het Kaunertal in Oostenrijk. Het parcours is 20.2 kilometer lang met 863 hoogtemeters en vergelijkbaar met de Alpe d’Huez en Mont Ventoux, dus een serieuze uitdaging waar deelnemers echt voor moeten trainen. Teams van 13 Nederlandse revalidatiecentra beklimmen de berg op pure armkracht in een handbike. Deelnemers zijn oud-revalidanten met bijvoorbeeld een dwarslaesie of amputatie.
Het doel van het evenement is om een actieve leefstijl te initiëren door met een team te trainen voor een extreem doel. Hierbij is de hoop dat deelnemers actief worden en blijven, en dat zij meer zelfvertrouwen krijgen om ook andere doelen in hun leven na te streven. De deelnemers zijn dus ook geen atleten, maar aan het begin juist relatief ongetrainde oud-revalidanten. Handbiken is een goede vorm van beweging voor rolstoelgebruikers met een beperking, omdat het qua energieverbruik veel efficiënter is en omdat de schouderbelasting veel lager is dan tijdens rolstoelrijden.
Het evenement is bedacht door verschillende fysiotherapeuten, ergotherapeuten en sporttherapeuten vanuit de revalidatiecentra met een dwarslaesieafdeling. In Nederland hebben we een sterk dwarslaesie-onderzoeksnetwerk dat is ontstaan vanuit de acht revalidatiecentra met een dwarslaesieafdeling. In de afgelopen jaren hebben steeds meer centra zich aangesloten bij het evenement, met op dit moment 13 revalidatiecentra die jaarlijks meedoen met een team
Onderzoek binnen de HandbikeBattle
Sinds het ontstaan van het evenement in 2013 is er observationeel onderzoek aan gebonden om effecten van deelname te monitoren. De metingen worden uitgevoerd door de onderzoekers in samenwerking met de therapeuten en artsen vanuit de revalidatiecentra. Deelnemers worden hierbij langdurig gemonitord vanaf het begin van de trainingsperiode, ongeveer 5 maanden voor het evenement, tot 1 jaar na hun deelname aan het evenement. Hierbij worden o.a. maximale inspanningstesten afgenomen, trainingen gemonitord en vragenlijsten afgenomen over o.a. pijn, het uitvoeren van activiteiten in het dagelijks leven, zelfvertrouwen en kwaliteit van leven.
Dit project probeert bewustzijn te creëren voor de positieve effecten van een actieve leefstijl bij mensen met een lichamelijke beperking. Niet alleen op fitheid, maar ook de impact op activiteiten in het dagelijks leven en kwaliteit van leven. Samen met revalidatieprofessionals proberen ze aan te tonen waarom fysiek actief zijn en deelname aan sport zo belangrijk zijn tijdens en na de klinische revalidatie. De resultaten uit het onderzoek worden gebruikt door artsen en therapeuten in de klinische praktijk, zowel in binnen- als buitenland.
Het HandbikeBattle netwerk
Het HandbikeBattle onderzoek wordt uitgevoerd en geleid door Dr. Ingrid Kouwijzer en Dr. Sonja de Groot, werkzaam bij de Vrije Universiteit Amsterdam (afdeling Bewegingswetenschappen), in samenwerking met: University of Alabama Birmingham, Verenigde Staten; Universiteit Groningen (Centrum voor Bewegingswetenschappen); Revalidatiecentrum Reade, Amsterdam; Revalidatiecentrum Heliomare, Wijk aan Zee; Revalidatiecentrum De Hoogstraat, Utrecht; Revalidatiecentrum Rijndam, Rotterdam; Revalidatiecentrum Het Roessingh, Enschede; Sint Maartenskliniek, Nijmegen; Revalidatiecentrum Adelante, Hoensbroek; UMCG Beatrixoord, Groningen; Revalidatiecentrum Libra, Eindhoven; Revalidatiecentrum Tolbrug, Den Bosch; Revalidatiecentrum Revant, Breda/Goes; Revalidatiecentrum Vogellanden, Zwolle.
Voor meer informatie over de HandbikeBattle, klik hier.