Home » Leefstijlinterventies in de zorg

Leefstijlinterventies in de zorg

6 juni 2023

Graag nodigen wij jullie vanuit de programmalijn Vitaal Bewegen uit om op vrijdag 23 juni 2023 deel te nemen aan deze kennisbijeenkomst over leefstijlinterventies in de zorg.

Online deelnemen kan vanaf 10 uur via deze link. Om 10:10 zullen Jasmijn Holla en Bart Visser de sessie starten.

Wij hebben een gevarieerd programma waarin onderzoekers hun kennis en ervaringen met drie verschillende leefstijlinterventies delen. Er is volop ruimte voor vragen, interactie en discussie. Meer informatie over de sessie en deelname kun je verderop in dit bericht vinden.

De eerste presentatie is van Paul Keessen die promotieonderzoek deed naar beweegangst (kinesiofobie) bij hartpatiënten. Het idee voor dit onderzoek ontstond in de dagelijkse praktijk als oefentherapeut, waar hij zag dat bewegingsangst veel voorkomt na een hartaanval, maar nog weinig was onderzocht. Paul werkt als docent en onderzoeker bij het lectoraat Oefentherapie van de Hogeschool van Amsterdam en zal ingaan op de vraag hoe we mensen kunnen motiveren om deel te nemen aan een hartrevalidatieprogramma.

De tweede presentatie is van Carlijn Wagenaar, arts-onderzoeker bij Reade. Zij zal vertellen over het Plants for Joints project waarin onderzoek wordt gedaan naar een leefstijlprogramma op basis vaneen plantaardig voedingspatroon, beweging en stress management bij mensen met reumatische aandoeningen.

De derde presentatie is van Leonie te Loo, docent-onderzoeker bij Inholland en promovenda aan het Amsterdam UMC. Zij zal inzoomen op factoren die van belang zijn voor succesvolle samenwerking tussen een leefstijlloket in het ziekenhuis en leefstijlinterventies in de regio. We sluiten de bijeenkomst af met een algemene reflectie en discussie.

PROGRAMMA

10:00 – Inloop met koffie en thee

10:10 – Welkom en introductie – Jasmijn Holla en Bart Visser

10:15 – Bewegingsangst(kinesiofobie) bij hartpatiënten: hoe motiveer je mensen om deel te nemen aaneen hartrevalidatieprogramma? – Paul Keessen PhD, docent-onderzoeker LectoraatOefentherapie, Hogeschool van Amsterdam

10:45 – Plants for Joints: een leefstijlprogramma op basis van een plantaardig voedingspatroon, beweging en stress management voor reumatische aandoeningen – Carlijn Wagenaar, arts-onderzoeker Reade | revalidatie reumatologie

11:15 – De ontwikkeling en implementatie van een leefstijlloket in het ziekenhuis: het perspectief van de leefstijlprofessional in de regio – Leonie te Loo, docent-onderzoeker Inholland & promovenda Amsterdam UMC

11:45 – Vragen en discussie

12:00 – Afsluiting en mogelijkheid tot netwerken

DEELNEMEN

De kennisbijeenkomst vindt plaats in onze AISS HUB in het OZW-gebouw op de VU Campus. Hier hebben wij ruimte voor een beperkt aantal deelnemers. Een plekje reserveren kan via deze link.

Daarnaast is er de mogelijkheid om online deel te nemen via een live stream. De sessie word via Microsoft Teams gestreamd en start om 10 uur. Deelnemen kan via deze link.

LOCATIE

De sessie vindt plaats in onze AISS Hub, in het “OZW-gebouw”gelegen op de VU Campus. Het adres is Boelelaan 1109, 1081 HV Amsterdam.

Onze HUB is zeer goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Alsje liever met de auto reist, vind je hier meer informatie over het parkeren.

Lees ons magazine