Amsterdam UMC

Amsterdam UMC is een toonaangevend academisch medisch centrum dat kwalitatieve complexe patiëntenzorg combineert met vernieuwend wetenschappelijk onderzoek en onderwijs voor de volgende generatie zorgmedewerkers. Zij geloven dat gezondheidszorg, onderzoek en onderwijs bij elkaar horen, elkaar vormen en elkaar voeden.

Met ruim 19.500 mensen werken de twee locaties van Amsterdam UMC samen aan goede en toegankelijke zorg. Amsterdam UMC richt zich op een toekomst waarin ziekten kunnen worden voorkomen en waarin patiënten de beste behandeling krijgen. De nadruk ligt daarbij op de complexe behandeling van zeldzame aandoeningen.

In Amsterdam UMC worden duizenden jonge mensen opgeleid tot arts, specialist of verpleegkundige. Amsterdam UMC heeft acht onderzoeksinstituten. De daarbij aangesloten onderzoekers maken internationaal deel uit van de top van medisch-wetenschappelijk onderzoek. Door de samenwerking van Amsterdam UMC met andere ziekenhuizen in de regio Noord-Holland en Flevoland krijgt de patiënt de hoogste kwaliteit van zorg op de juiste plek. In Amsterdam UMC biedt excellente academische patiëntenzorg, hoogstaand wetenschappelijk onderzoek en onderwijs & opleidingen op topniveau.

Amsterdam UMC is ontstaan uit de (bestuurlijke) fusie van de twee academische ziekenhuizen van Amsterdam, het Academisch Medisch Centrum (AMC) en het VU medisch centrum (VUmc) in 2018. Amsterdam UMC vertegenwoordigt de medische faculteiten van de twee geassocieerde universiteiten: de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Selectie Projecten

Leefstijladvies

Leefstijladvies als standaard zorg

vitaal bewegen
Als vervolg van het onderzoek "Physicians Implement Exercise is Medicine” is het LOFIT project gestart, waar wij een diversiteit aan partners zoals scholen, regionale leefstijl initiatieven en enkele zorgverzekeraars aan elkaar koppelen.
Naar project

Sporten met reuma

vitaal bewegen
In dit project is gekeken naar de ervaringen en percepties van verschillende soorten professionals, zoals een arts, reumatoloog, fysiotherapeut, hardlooptrainers en patiënten zelf. Denk bij percepties aan de gezondheidseffecten en risico's van hardlopen volgens deze professionals.
Naar project

Beweging als medicijn voorschrift

vitaal bewegen
Physicians Implement exercise is medicine (PIE=M)onderzoekt waarom beweging nog weinig als medicijn wordt voorgeschreven door artsen.
Naar project

Blessure cijfers bij aangepaste sporters

aangepast sporten
In dit artikel onderzoeken we waarom het van belang is maatregelen te nemen ter voorkoming van gezondheidsproblemen bij sporters, door inzicht te verkrijgen in de prevalentie en ernst van blessures en ziekten die verband houden met sport.
Naar project

Koninklijke Marechaussee: activiteitenherkenning

gezond sporten
Tijdens een recente test op een hindernisbaan in Apeldoorn werd de beweging van jonge militairen geanalyseerd om toekomstige werkomstandigheden te verbeteren.
Naar project

Knieprothese en intensief sporten

gezond sporten
Tot op heden is de relatie tussen fysieke activiteit op het loslaten van een totale knieprothese niet duidelijk. Hierdoor zijn behandelaren vaak terughoudend in hun advies. Maar is dat terecht?
Naar project

Judo veiliger maken: het IPPON Warm-Up Programme

gezond sporten
Onderzoekers vroegen zich af of hoe een sport specifiek blessureprogramma voor judoka's eruit zou zien.
Naar project

Blessures bij beginnende sporter: inzicht en preventie

gezond sporten
In dit onderzoek is geëvalueerd of er bij fitness gerelateerde activiteiten en recreatief hardlopen in de loop van de tijd een toename is geweest van het aantal beginnende sporters, en of deze beginnende sporters een hoger blessure percentage hebben in vergelijking met hun ervaren tegenhangers.
Naar project

Lees ons magazine