Home » Presteren in hitte

Presteren in hitte

10 juni 2024

Gratis toegang: reserveer een plek voor deze kennissessie

Dinsdag 09 Juli 2024

Op dinsdag 9 juli organiseren we aan de start van de zomerperiode een kennissessie over presteren in de hitte. Drie experts, elk met hun eigen invalshoek en expertise, bespreken belangrijke onderwerpen zoals inspanningsfysiologie, hittestress en training in warme omstandigheden. Dit is een unieke kans om te leren hoe je deze inzichten kunt toepassen in je persoonlijke leven of je professionele carrière. Inschrijven kan via de button hierboven!

Programma

10:15 – 10:45 Hein Daanen: hoogleraar thermische fysiologie

Hein Daanen, hoogleraar thermische fysiologie, zal uitleggen hoe het menselijk prestatievermogen daalt in de hitte. Voor hardlopen is de optimale omgevingstemperatuur bijvoorbeeld ongeveer 11 graden Celsius. Wordt het warmer, dan vereist de huid een grotere doorbloeding om de warmte af te geven, waardoor de terugstroom naar het hart vermindert. Dit resulteert in een hogere hartslagfrequentie in de hitte. Door zweten neemt de vochtvoorraad in het lichaam af, waardoor het thermisch systeem extra wordt belast.

In zijn presentatie zal Hein ingaan op methoden om prestatieverlies in de hitte zo veel mogelijk tegen te gaan, zoals acclimatisatie. Hij zal voorbeelden geven uit de voorbereiding van de Olympische Spelen in Tokio, waar in vochtige hitte moest worden gepresteerd.

 

10:45 – 11:15 Coen Bongers: Nijmeegse vierdaagse

De Nijmeegse 4daagse en hittestress
Langdurige wandelinspanning gedurende 4 opeenvolgende dagen heeft een behoorlijke impact op het lichaam. Het Radboudumc doet al ruim 15 jaar onderzoek tijdens dit wandelevent. In deze presentatie worden de resultaten omtrent de fysiologische (thermoregulatie, vochtbalans, hartschade) en praktische bevindingen gedeeld en wordt er antwoord gegeven op die ene vraag: Welke wandeldag is het zwaarst?

Coen Bongers
Dr. Coen Bongers is als thermofysioloog verbonden aan het Radboudumc en de HAN (academie Sport en Bewegen). Zijn onderzoek richt zich op de impact van hitte op de gezondheid in rust en tijdens inspanning. Als coördinerend onderzoeker is hij al jaren betrokken bij het 4daagse onderzoek.

 

11:15 – 11:45 Grete Koens: Hardlopen in de hitte

Foto: Lars van Hoeven

Sinds haar 18e draait het leven van Greta volledig om hardlopen. Na een succesvolle topsportcarrière besloot Greta 20 jaar geleden coach te worden, eerst bij de Atletiekunie als bondscoach voor de midden- en lange afstand. Sinds 2022 leidt Greta het internationale Valley Running Team in Ede en coacht zij daarnaast Nederlandse en Belgische atleten op afstand.

Tijdens deze sessie bespreekt Greta de voorbereiding van twee langeafstandslopers van het Valley Running Team voor het WK Atletiek in Boedapest 2023. Zij licht toe hoe het trainingsprogramma werd aangepast aan de hitte van 30-35°C en hoe de atleten zich voorbereidden met lessen uit de Olympische Spelen in Tokyo 2021. Beide atleten zijn nu ook geplaatst voor de Olympische Spelen in Parijs, waarvoor al een warmteprotocol is ontwikkeld.

11:45 – 12:15 Myrthe Heijnen: wielrenster

Myrthe Heijnen is elite wielrenster en rijdt wedstrijden in Nederland en het buitenland. Als duursporter heeft zij regelmatig te maken met de perikelen van het weer. Hitte doet zich vooral voor in het warme buitenland, bijvoorbeeld tijdens trainingskampen, waar presteren én herstellen belangrijk zijn. Ze is nieuwsgierig naar wetenschappelijke inzichten om haar eigen aanpak te vergelijken én te optimaliseren.

Timetable 

10:00 – 10:15 Welkom met koffie

10:15 – 10:45 Hein Daanen

10:45 – 11:15 Coen Bongers

11:15 – 11:45 Grete Koens

11:45 – 12:15 Myrthe Heinen

12:15 Einde

 

Location

Vrije Universiteit Amsterdam, AISS-Hub.

Lees ons magazine