Één sportseizoen
Voor het onderzoek is de blessureprevalentie bij lichamelijk beperkten één sportseizoen lang gemonitord. De deelnemende atleten ontvingen een vragenlijst over hun huidige gezondheidsstatus. Gedurende een periode van 40 weken zijn 368 gezondheidsproblemen gemeld door 99 sporters. Hiervan waren 110 geclassificeerd als ziekte en 258 als blessures. Er is gekeken naar de invloed van verschillende fysieke beperkingen, sporten en sport niveau’s op het krijgen van blessures en ziektes. De blessureprevalentie was het hoogst bij atleten die op nationaal niveau deelnamen, maar de OSTRC-score lag het hoogst bij atleten die op recreatief niveau sporten. Dit is een score voor de evaluatie van sportgerelateerde klachten. Wanneer er rekening wordt gehouden met de verschillende categorieën beperkingen van de sporters, werden er hogere prevalenties gevonden bij atleten met een neuromusculaire aandoening. Atleten met een ruggenmerg gerelateerde aandoening de hoogste wekelijkse cumulatieve OSTRC-score.
Gedurende een periode van 40 weken zijn 368 gezondheidsproblemen gemeld door 99 sporters. Hiervan waren 110 geclassificeerd als ziekte en 258 als blessures.
Bijdrage epidemiologie
De categorie van beperking en het sportniveau zullen in overweging moeten worden genomen bij het ontwikkelen van strategieën voor blessurepreventie. Helaas heeft een actieve deelname aan sport dus niet alleen positieve effecten, zoals een betere gezondheid en conditie, maar kan het ook negatieve gevolgen hebben, zoals sportgerelateerde blessures of ziektes. Deze resultaten draagt bij aan de epidemiologie van sportgerelateerde gezondheidsproblemen en bij de toekomstige ontwikkelingen rondom blessurepreventie voor deze sporters.
Contact
Wil je een samenwerking starten met AISS? Ontdek de verschillende mogelijkheden door te mailen naar t.w.j.janssen@vu.nl of Sietske Luijten, PhD Candidate bij Amsterdam UMCS.luijten@amsterdamumc.nl