Direct persoonlijk advies na online klachtenonderzoek

Een sportblessure is een probleem voor elke sporter maar veroorzaakt extra problemen bij mensen met een beperking. De noodzaak voor vroegtijdige herkenning en op maat gemaakt advies is daarom extra belangrijk voor deze doelgroep. In het project TIPAS is onderzoek gedaan hoe blessures preventief kunnen worden voorkomen voor mensen in de aangepaste sporten.

Home » Projecten » Direct persoonlijk advies na online klachtenonderzoek

projectnaam

TIPAS (‘Tailored Injury Prevention in Adapted Sports’)

betrokken instellingen

Vrije Universiteit Amsterdam
Inholland University of Applied Sciences
Leiden University
Reade Rehabilitation Center
Oslo Sports Trauma Research Center
Dutch Triathlon Association
Royal Dutch Hockey Association
Royal Dutch Soccer Association
Royal Dutch Lawn and Tennis Assocation
De Sportartsengroep

Rolstoelrugbyers

In dit onderzoek zijn onder andere rolstoelrugbyers betrokken. Deze doelgroep ervaart blessureleed vaak in de schouders, polsen en ellebogen door het intensief belasten tijdens wedstrijden. Dit in combinatie met het constant vooruit duwen van de roelstoel creëert een overmate van belasting in hun gewrichten. Daarnaast is het is een fysieke sport met een enorme strijdvaardigheid onderling.

Prof. Thomas Janssen, programmamanager Aangepast Sporten die bij dit onderzoek betrokken is, licht toe: “Ons idee is om een applicatie te maken waar mensen met een beperking wekelijks kunnen monitoren of lichamelijke klachten hebben.” Op dat moment kan op basis van de klacht automatisch een gericht persoonlijk advies verstuurd worden. 

“Mensen met een beperking is een doelgroep met veel relevantie. Als zij een blessure krijgen, versterkt dat hun beperking.”

Wekelijks online advies

In het onderzoek zijn diverse blessure- en ziektepatronen geanalyseerd in verschillende aangepaste sporten, waaruit op maat gemaakt preventief advies is voortgekomen. Vervolgens is een pilot gestart met 210 atleten die deze op maat gemaakt en preventief advies online ontvingen doordat zij wekelijks hun gezondheidsstatus invulden. Aan het einde van de vragenlijst komt er een semi-gepersonaliseerd advies uitrollen op basis van de opgegeven klachten.

Thomas Janssen: “De vragen en adviezen zijn ontwikkeld met sporters, fysiotherapeuten en sportartsen. “Uiteindelijk willen we de vragenlijst nog specifieker maken om het voor de gehele sportcommunity te kunnen inzetten.”

Het TIPAS-onderzoek loopt nog, waardoor er nog geen concrete resultaten zijn.

Contact

Wil je een samenwerking starten met AISS? Ontdek de verschillende mogelijkheden door te mailen naar Evert Verhagen hoogleraar Sport, Bewegen & Gezondheid en programmamanager Gezond Sporten: e.verhagen@amsterdamumc.nl

Lees ons magazine

 

Contactinformatie