Roei afstand verlaagd naar 1500m: fysiologie veranderd

Tijdens de olympische spelen van Los Angeles in 2028 verlaagd de roeiafstand van 2000 naar 1500 meter. “Roeiers kunnen zich harder inspannen bij een kortere afstand, je komt dan in het domein van tijd waarin het sprintvermogen nog belangrijker wordt”, zei Mathijs Hofmijster. Onderzoekers vroegen zich af in hoeverre een roeier een andere fysiologie moet hebben op een afstand van 1500 meter dan op de 2000 meter.

Home » Projecten » Roei afstand verlaagd naar 1500m: fysiologie veranderd

projectnaam

Project LA28

betrokken instellingen

Koninklijke Nederlandsche Roeibond (KNRB)
VU Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen

Fysiologie veranderd van roeiers

Onderzoekers zijn een project gestart waarin ze kijken hoe het zit met de fysiologische eisen als de roeiafstand verlaagd naar 1500m. Met al deze gegevens kunnen ze per roeier een persoonlijk fysiologisch profiel opstellen en kijken welk profiel het beste past bij de 1500 meter hard roeien en dit vergelijking met een profiel dat past bij 2000 meter hard roeien. Dit kan wel eens invloed hebben op de selectie van roeiers die in de boot gaan zitten.

Voor 1500 meter kun je dus een heel ander soort roeier nodig hebben dan voor 2000 meter. – Mathijs Hofmijster

 

50 professionele roeiers

Er wordt bij 50 professionele roeiers gekeken naar de opbouwen zuurstofopname en zuurstofschuld tijdens het roeien. Daarnaast testen ze puur sprintvermogen door de roeiers een korte tijd (30 seconden) te laten roeien op hun hardst. De verwachting is dat het sprintvermogen belangrijker wordt bij de 1500 meter. De maximale kracht wordt gemeten met compound oefeningen in het krachthonk.

Het onderzoek gaat uitwijzen of de verandering naar een kortere afstand inderdaad van invloed zal zijn op de sterkste sprinters onder de roeiers (die dan meer in het voordeel zouden zijn) en de beste duursporters onder de roeiers (die mogelijk juist benadeeld worden). Ook kan het zijn dat de manier van trainen moet worden aangepast.

Resultaten onderzoek

 

 

 

Lees ons magazine

 

Contactinformatie