Meer sportmogelijkheden voor kinderen en jongeren met een beperking.

Ieder kind heeft het recht om te sporten. De deelname van kinderen en jongeren met een beperking blijft helaas achter op die van leeftijdsgenoten. Meestal zijn dit ook individuele sporten. Zijn die sporten specifiek leuker voor kinderen met een beperking of zijn het aanbod en de mogelijkheden beperkt in de praktijk? Het SEDY project heeft als doel om inclusie en gelijke kansen in sport te stimuleren voor kinderen en jongeren met een beperking. Welke stappen zijn er genomen om dit verschil te verkleinen?

Home » Projecten » Meer sportmogelijkheden voor kinderen en jongeren met een beperking.

projectnaam

Inclusion in sport: perspectives of youth with a disability, their parents and sport professionals

betrokken instellingen

Gehandicaptensport Nederland
Finnish Paralympic Committee
Pajulahti Sports Institute
Lithuanian Paralympic Committee
Lithuanian Sports University
Federação Portuguesa de Desporto para Pessoas com Deficiência
Sport Science School – Polytechnic Institute of Santarem
European Network of Sport Education

Focusgroep-gesprekken

Om te onderzoeken waar de persoonlijke obstakels en onderliggen problemen vinden zijn er focus-gesprekken gevoerd met kinderen met een beperking, hun ouders en sportprofessionals. De gesprekken gingen over de betekenis van inclusie in sport. Zo verzamelden we best practices van inclusieve sportactiviteiten in de deelnemende landen. Dit is gedaan in Finland, Litouwen, Portugal en Nederland. Deze internationale samenwerking zijn samen met andere hogescholen uitgevoerd.

De deelname van kinderen en jongeren met een beperking blijft helaas achter op die van leeftijdsgenoten.

Op basis van de resultaten van het focusgroeponderzoek en de verzamelde best practices ontwikkelden we de Sport Participation and INclusion (SPIN) tool. Deze tool bestaat uit verschillende praktische instrumenten en interventies om sportprofessionals te ondersteunen bij het creëren van inclusieve sportmogelijkheden voor kinderen en jongeren met een beperking.

Personal Adapted Physical Activity Instructor (PAPAI)

Een van de interventies uit de SPIN tool is het Personal Adapted Physical Activity Instructor (PAPAI) programma. Binnen deze interventie koppelen we een student of vrijwilliger aan een kind of jongere met een beperking, om deze te begeleiden in de zoektocht naar een sportieve hobby. De PAPAI interventie is geïmplementeerd in het onderwijs in de vorm van het project ‘Sportconsulent’ voor vierdejaars studenten Sportkunde met het uitstroomprofiel Aangepast Sporten.

Contact

Voor meer informatie over dit onderzoeker, contact SEDY onderzoeker Vera Dekkers.

Lees ons magazine

 

Contactinformatie