mHealth-apps
mHealth-apps zijn specifiek ontwikkeld om informatie, advies, feedback, zelfmonitoringtools, sociale steun en versterking te bieden. De effectiviteit van een mHealth-app is afhankelijk van een geschikte combinatie van technieken om bepalende levensstijl factoren te veranderen. Deze factoren verschillen bij mensen met een beperking. Er bestaat momenteel geen mHealth-app die specifiek is ontworpen voor rolstoelgebruikers met ruggenmergletsel of ledematenamputatie, en die al deze gedragingen tegelijkertijd aanpakt. Om deze lacune op te vullen, is de bestaande lifestyle-app (WHEELS) voor gezonde mensen aangepast voor rolstoelgebruikers met SCI en LLA, gebaseerd op het interventiemappingprotocol.
Er bestaat nog geen mHealth-app specifiek voor rolstoelgebruikers met ruggenmergletsel of ledematenamputatie die al deze gedragingen tegelijkertijd aanpakt.
Inzetbaarheid WHEELS app
In het onderzoek hebben 21 deelnemers deelgenomen aan evaluatie studie van de WHEELS app, om te kijken of de APP geschikt is voor mensen met SCI en LLI. . Er werden kwalitatieve en kwantitatieve onderwerpen geëvalueerd zoals: bruikbaarheid, gebruiksgemak, tevredenheid, leerbaarheid, motivatie, naleving en doelen, maar ook kwantitatieve zoals voedingsgewoonten, lichaamssamenstelling, fysieke activiteit, zelfeffectiviteit, vermoeidheid, slaapkwaliteit en levenskwaliteit, en rapporteerde hun onderlinge relaties en invloed op de gezondheid en het welzijn.
Positief gewaardeerd
De WHEELS-app werden positief gewaardeerd voor voedingsinzicht en motivatie. Verbeteringen omvatten personalisatie, coaching en duidelijkheid bij oefenprogramma’s. Over het algemeen waren er tevreden deelnemers. Daarnaast zijn voedingsgewoonten en lichaamssamenstelling positief verbeterd, met een afname van vetinname en relatieve alcoholconsumptie. De slaapkwaliteit vertoonde een positieve trend. Over het algemeen waren er gunstige veranderingen in lichaamssamenstelling en voeding.
Contact
Wil je een samenwerking starten met AISS? Ontdek de verschillende mogelijkheden door te mailen naar Dirk Hoevenaars, Epidemiologisch onderzoeker bij GGD of Jasmijn Holla, programma manager Vitaal Bewegen jasmijn.holla@inholland.nl