mHealth succes: rolstoelgebruikers vooruit met leefstijl-app

Een gezonde levensstijl is cruciaal voor welzijn, vooral bij rolstoelgebruikers met ruggenmergletsel (SCI) of ledematenamputatie (LLA). Vaak ervaren zij fysieke inactiviteit, obesitas en lage vitaliteit, wat het risico op gezondheidsproblemen vergroot. Ondanks aanmoedigingen tijdens revalidatie blijkt het moeilijk voor hen om na ontslag gezonde gewoonten vast te houden. Sport of fitness centrums hebben vaak niet de capaciteit, kennis en mogelijkheden om deze specifieke doelgroep te assisteren. Zouden bewezen tools zoals mHealth (Mobile Health) een behulpzaam middel zijn om hen toch aan het bewegen te krijgen?

Home » Projecten » mHealth succes: rolstoelgebruikers vooruit met leefstijl-app

projectnaam

Mobile App (WHEELS) to Promote a Healthy Lifestyle in Wheelchair Users With Spinal Cord Injury or Lower Limb Amputation: Usability and Feasibility Study

betrokken instellingen

Vrije Universiteit
Reade
Inholland Haarlem
Human Movement Sciences Groningen
UMC Groningen
Heliomare Wijk aan Zee
Hogeschool van Amsterdam, faculteit bewegen sport en voeding

mHealth-apps

mHealth-apps zijn specifiek ontwikkeld om informatie, advies, feedback, zelfmonitoringtools, sociale steun en versterking te bieden. De effectiviteit van een mHealth-app is afhankelijk van een geschikte combinatie van technieken om bepalende levensstijl factoren te veranderen. Deze factoren verschillen bij mensen met een beperking. Er bestaat momenteel geen mHealth-app die specifiek is ontworpen voor rolstoelgebruikers met ruggenmergletsel of ledematenamputatie, en die al deze gedragingen tegelijkertijd aanpakt. Om deze lacune op te vullen, is de bestaande lifestyle-app (WHEELS) voor gezonde mensen aangepast voor rolstoelgebruikers met SCI en LLA, gebaseerd op het interventiemappingprotocol.

Er bestaat nog geen mHealth-app specifiek voor rolstoelgebruikers met ruggenmergletsel of ledematenamputatie die al deze gedragingen tegelijkertijd aanpakt.

Inzetbaarheid WHEELS app

In het onderzoek hebben 21 deelnemers deelgenomen aan evaluatie studie van de WHEELS app, om te kijken of de APP geschikt is voor mensen met SCI en LLI. . Er werden kwalitatieve en kwantitatieve onderwerpen geëvalueerd zoals: bruikbaarheid, gebruiksgemak, tevredenheid, leerbaarheid, motivatie, naleving en doelen, maar ook kwantitatieve zoals voedingsgewoonten, lichaamssamenstelling, fysieke activiteit, zelfeffectiviteit, vermoeidheid, slaapkwaliteit en levenskwaliteit, en rapporteerde hun onderlinge relaties en invloed op de gezondheid en het welzijn.

Positief gewaardeerd

De WHEELS-app werden positief gewaardeerd voor voedingsinzicht en motivatie. Verbeteringen omvatten personalisatie, coaching en duidelijkheid bij oefenprogramma’s. Over het algemeen waren er tevreden deelnemers. Daarnaast zijn voedingsgewoonten en lichaamssamenstelling positief verbeterd, met een afname van vetinname en relatieve alcoholconsumptie. De slaapkwaliteit vertoonde een positieve trend. Over het algemeen waren er gunstige veranderingen in lichaamssamenstelling en voeding.

Contact

Dirk Hoevenaars, Epidemiologisch onderzoeker bij GGD Jasmijn Holla, programma manager Vitaal Bewegen jasmijn.holla@inholland.nl

Lees ons magazine

 

Contactinformatie