Thermo Tokyo: Hitte adaptatie bij sporters

"Het kon wel eens warm worden tijdens de Olympische Spelen in Tokyo 2020", schreven onderzoekers in hun oproep voor onderzoeksdeelnemers. Binnen het project Thermo Tokyo deed AISS onderzoek naar het effect van speciale hittetraining op de prestaties van de sporters. "Als sporters zich goed kunnen aanpassen aan de hitte, dan zullen ze beter presteren", zei Puck Alkemade, researcher Environmental Exercise Physiology.

Home » Projecten » Thermo Tokyo: Hitte adaptatie bij sporters

projectnaam

Thermo Tokyo

betrokken instellingen

VWS
NOC*NSF
SIA
NWO/ENW
VU
Radboud Universiteit
Hogeschool Arnhem en Nijmegen
TU delft
Gefinancierd door ZONMW. Onderzoeksprogramma sport en bewegen

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

meer info

De verwachting was dat het lichaam na de eerste onderzoeksperiode een bepaald geheugen zou hebben, zodat het zich sneller kan aanpassen aan de hitte in de tweede onderzoeksperiode. Gebleken is dat het aanpassen aan een heet en/of vochtig klimaat een positief effect kan hebben op de prestaties van de sporter. Hittetraining helpt fysiologische aanpassingen te induceren die bijdragen aan een betere temperatuurregulatie. Ook helpt het om de door hitte veroorzaakte verminderingen van prestaties, te verlichten.

“De Olympische Spelen in Tokyo is qua klimaat de grootste uitdaging ooit voor sporters”

 

Wel is het zo dat de snelheid en mate van aanpassing van persoon tot persoon verschillen. Het is dus belangrijk het proces van acclimatisatie op individueel niveau te plannen en bewaken. Bijkomend zorgen verschillende koelmethodes voor een minder snel stijgende lichaamstemperatuur. Aangetoond is dat het gebruik van ijsbaden de meest effectieve koelstrategie is voordat je gaat sporten en dat het dragen van koelvesten de meest effectieve koelstrategie is voor tijdens het sporten.

Wil je een samenwerking starten met AISS? Ontdek de verschillende mogelijkheden door te mailen naar h.a.m.daanen@vu.nl

Lees ons magazine