Aanpak op maat om blessures te voorkomen

Home » Projecten » Aanpak op maat om blessures te voorkomen

“Blessurepreventie op maat voor sporters met een fysieke beperking is heel belangrijk”, aldus Reda Haouam (36), die als jongvolwassene door een ongeluk een dwarslaesie opliep. Haouam heeft een ambassadeursrol binnen revalidatiecentrum Reade, speelt rolstoelrugby en heeft een sterke interesse in de medische wetenschap. Hij agendeert relevante vragen vanuit de para(sport)community bij AISS.

projectnaam

Tipas

betrokken instellingen

Amsterdam UMC
Inholland
Reade

Dat voldoende beweging en een reguliere dosis sport goed zijn voor de gezondheid staat niet meer ter discussie. Een actief bestaan verlaagt het risico op het ontstaan van verschillende chronische aandoeningen. Dit gaat misschien wel nog sterker op voor personen met een lichamelijke beperking. Eén negatief aspect, echter, is de kans op blessures. En waar blessures voor de reguliere sporter al beperkend zijn geldt dat des te meer voor de sporter met een lichamelijke beperking.

Preventie is dus noodzakelijk, maar er is vrijwel niets bekend over effectieve preventieve maatregelen bij deze belangrijke doelgroep. Bovendien maakt de diversiteit aan lichamelijke beperkingen en daarmee gepaard gaande risicofactoren, dat blessurepreventie bij deze sporters op het individu moet worden aangepast.

“Er kan meteen en automatisch op basis van eventuele klachten een gericht persoonlijk advies gegeven worden.”

In het TIPAS project ontwikkelen en evalueren we daarom een blessurepreventie-op-maat-interventie (TIPAS) voor sporters met een lichamelijke beperking.

Lees ons magazine

 

Agenda

Contactinformatie