Vermindering van oververhitting in aangepaste sporten

In warme omgevingstemperaturen en hoge luchtvochtigheid is warmteafgifte lastiger waardoor de lichaamstemperatuur stijgt. Elke graad stijging van temperatuur in het lichaam, kan de mens 1% minder efficiënt maken. Als er meer warmte wordt geproduceerd dan afgevoerd, kan er hittestuwing ontstaan dat vervolgens weer kan leiden tot hitteletsel. Bij atleten met een dwarslaesie ontbreekt de warmteregulatie onder de laesie, waardoor hitte extra zwaar weegt. Door de verschillende omgevingstemperaturen wereldwijd is het belangrijk manieren te vinden om prestatieverlies en gezondheidsschade zo veel mogelijk voor te zijn.

Home » Projecten » Vermindering van oververhitting in aangepaste sporten

projectnaam

Citius Altius Sanius: project 8

betrokken instellingen

Vrije Universiteit Amsterdam
TU Delft
Hogeschool van Amsterdam
Radboud Universiteit Medisch Centrum
Team Sunweb
Reade Rehabilitation
IZI Body Cooling
NOC*NSF
Watersportverbond
Sailing Innovation Centre en MyTemp

Het Citius Altius Sanius programma (NWO) is een zeer breed onderzoeksproject waarin universiteiten, bedrijven en sportorganisaties samenwerken aan onderzoek en technologie ter voorkoming van sportblessures. Het doel van het project is bevordering van sportparticipatie, blessurepreventie en prestatieverbetering, zowel op amateur- als op topsportniveau.

Dit project richt zich op het verminderen van oververhitting in de sport. Eén van de projectdoelen is het ontwikkelen en evalueren van effectieve koelingsstrategieën binnen de aangepaste sport. Het onderzoek welke plaatsvindt op de VU Amsterdam is gericht op sporters met een dwarslaesie, waarin de effectiviteit van koeling op het bovenlichaam en onderlichaam zal worden onderzocht. Daarnaast is er door onderzoekers aan de TU Delft gewerkt aan een prototype voor een draagbaar koeling systeem, welke in samenwerking met de VU Amsterdam is getest. Er zijn petten ontwikkeld die het hoofd koel houden, ook omdat ze optimale stralingswering hebben.

Lees ons magazine

 

Agenda

Contactinformatie