Oververhitting in de sport

In warme omgevingstemperaturen en hoge luchtvochtigheid is warmteafgifte lastiger waardoor de lichaamstemperatuur stijgt. Elke graad stijging van temperatuur in het lichaam, kan de mens 1% minder efficiënt maken. Als er meer warmte wordt geproduceerd dan afgevoerd, kan er hittestuwing ontstaan dat vervolgens weer kan leiden tot hitteletsel. Bij atleten met een dwarslaesie ontbreekt de warmteregulatie onder de laesie, waardoor hitte extra zwaar weegt. Door de verschillende omgevingstemperaturen wereldwijd is het belangrijk manieren te vinden om prestatieverlies en gezondheidsschade zo veel mogelijk voor te zijn.

Home » Projecten » Oververhitting in de sport

projectnaam

Citius Altius Sanius: project 8

betrokken instellingen

Vrije Universiteit Amsterdam
TU Delft
Hogeschool van Amsterdam
Radboud Universiteit Medisch Centrum
Team Sunweb
Reade Rehabilitation
IZI Body Cooling
NOC*NSF
Watersportverbond
Sailing Innovation Centre en MyTemp

Start onderzoek: oververhitting in de sport

Dit project is onderdeel van het Citius Altius Sanius (NWO) programma. Het doel van dit programma project is bevordering van sportparticipatie, blessurepreventie en prestatieverbetering, zowel op amateur- als op topsportniveau. en richt zich op het verminderen van oververhitting in de sport. Dit project richt zich op het ontwikkelen en evalueren van effectieve koelingsstrategieën voor aangepaste sporters.

Het doel van het project is het monitoren en verbeteren van de thermische controle van mensen in situaties waarin de thermofysiologische regulatie een uitdaging is. Dit geldt voor:

  • Atleten die duurinspanning leveren in een warm, vochtig klimaat
  • Atleten die presteren in omstandigheden waarin de warmteproductie erg hoog is, zoals de Tour de France
  • Paralympische atleten met een dwarslaesie

 

Halverwege onderzoek: oververhitting in de sport

In dit project zijn 24 goed getrainde valide atleten blootgesteld aan de hitte vergelijkbaar in Tokio 2021. Ze zijn 10 dagen achtereen aan het klimaat blootgesteld om de aanpassingen van het lichaam in kaart te brengen. Camerabeelden van de atleten tijdens inspanning zijn gekoppeld aan fysiologische registraties zoals hartslagfrequentie bepalingen. Op deze manier kan artificial intelligence onderzoeken of niet-invasieve metingen van thermische stress en vermoeidheid mogelijk zijn.

Begin 2021 start het onderzoek op mensen met een dwarslaesie. Kunnen zij beter boven of onder de laesie gekoeld worden?

 

Resultaten onderzoek: oververhitting in de sport

Wat opviel is dat lichaamsbouw een factor is om voor aanpassing in hogere temperaturen. Als gevolg zijn verschillende koelsystemen in kaart gebracht die het mest geschikt zijn voor bescherming in hitte.

Er zijn petten ontwikkeld die het hoofd koel houden, ook omdat ze optimale stralingswering hebben. Daarnaast is er door onderzoekers aan de TU Delft gewerkt aan een prototype voor een draagbaar koeling systeem, welke in samenwerking met de VU Amsterdam is getest.

Het koelingsvest is een vest waar coolpacks in gestopt kunnen worden, zodat de vorm zelf aangepast kan worden. Uiteindelijk is het vest niet geschikt gebleken voor tijdens het sporten, maar wel voor erna of ervoor.

Praktijktoepassing

Benieuwd naar het onderzoek of eigen toepasbaarheid? Neem contact op met onderzoeker Hein Daanen h.a.m.daanen@vu.nl van de Vrije Universiteit.

Lees ons magazine

 

Contactinformatie