Gratis toegang: reserveer een plek voor deze kennissessie
Woensdag 20 November 09:30 – 11:30
Op woensdagochtend 20 november organiseren we onder leiding van Bart Visser (lector Oefentherapie – Dagelijks Bewegen!) een kennissessie over Valpreventie en ketenaanpak. Vier experts, elk met hun eigen invalshoek en expertise, bespreken het thema vallen en de gevolgen ervan, geven inzicht in het onderzoek naar het In Balans programma gericht op valpreventie en nemen jullie mee in hoe deze informatie wordt geïmplementeerd in de praktijk bij de betrokken doelgroepen.
Programma
09:30 – 10:00 Inloop, koffie en elkaar ontmoeten
10:00 – 10.30 Mirjam Pijnappels en Daniël Bossen over verschillende valpreventieprogramma’s en de resultaten van het onderzoek naar het In Balans programma
10:30 – 10:50 Sam van Oene over hoe valpreventie georganiseerd is in de gemeente en welke uitdagingen dit met zich meebrengt
10:50 – 11:10 Daphne Tervelde deelt haar ervaringen uit de dagelijkse praktijk
11:10 – 11:30 Discussie
11:30 – 12:00 Netwerk- en koffiemoment
Sprekers
Mirjam Pijnappels Full Professor (AMS) – Aging & Vitality
Mirjam Pijnappels promoveerde in 2004 bij de faculteit Bewegingswetenschappen. Voor haar promotie liet zij jongeren en ouderen struikelen om te achterhalen wat het effect van leeftijd op balansherstel is. Na haar promotie kon ze haar onderzoek naar het balanscontrolesysteem en vallen bij ouderen voortzetten met oa een Veni- en Vidi-subsidie. Acht jaar geleden werd zij hoogleraar Mobiliteit bij veroudering. Zij houdt zich bezig met het onderzoek op valrisico bij ouderen en welke factoren hier van invloed op zijn en doet onderzoek naar verschillende interventies voor gezond ouder worden en valpreventie.
Daniël Bossen associate lector (HvA) – eHealth & Beweeggedrag
Daniel studeerde fysiotherapie en gezondheidswetenschappen en promoveerde in 2014 op het gebied van eHealth en bewegen. Hij is werkzaam bij de faculteit Gezondheid, Sport en Bewegen van de Hogeschool van Amsterdam. Als onderzoeker werkt hij aan het SPRONG-project: Urban Vitality – Mensen in Beweging. In dit project wordt kennis over gezonde voeding en bewegen gekoppeld aan kennis over gedragsbeïnvloeding met behulp van technologie.
Sam van Oene (GGD Amsterdam) – projectleider Vitaal Ouder Worden
Sam van Oene is projectleider Vitaal Ouder Worden bij de afdeling Gezond Leven van de GGD Amsterdam. Met het programma Vitaal Ouder Worden zet GGD Amsterdam zich in voor senioren. Alle Amsterdammers moeten de kans krijgen om zo fijn, fit en gezond mogelijk ouder te worden. Zo kunnen zij langer zelfstandig blijven, hun kwaliteiten inzetten en meedoen in de samenleving. Valpreventie is één van de speerpunten van het programma Vitaal Ouder Worden. Hoe is valpreventie georganiseerd in de gemeente Amsterdam, welke uitdagingen zijn er en waar wordt de komende tijd aan gewerkt?
Daphne Tervelde – (Team Sport Service) Buurtsportcoach & Coördinator Valpreventie
Daphne Tervelde is buurtsportcoach bij Team Sportservice en tevens coördinator valpreventie binnen de ketenaanpak in de gemeente Haarlemmermeer. Team Sportservice, de grootste beweegorganisatie van Nederland, is actief in drie provincies en meer dan dertig gemeenten. Dagelijks zet Daphne zich in om valincidenten bij ouderen te verminderen. Dit jaar heeft ze samen met de partners binnen de ketenaanpak maar liefst 45 valpreventiecursussen gerealiseerd in Haarlemmermeer. Welke uitdagingen komt ze in de praktijk tegen? En welke ondersteuning is er nodig om deze doelen te bereiken?
Locatie
Vrije Universiteit Amsterdam, AISS-Hub.