Home » Clinic en Themabijeenkomst Parakano

Clinic en Themabijeenkomst Parakano

3 maart 2023

 

 

Wanneer:         24 maart 2023; tijd: 13.00-17.30u
Locatie:            Reade, Overtoom 253, Amsterdam
Organisatie:     Centrum voor Aangepast Sporten Amsterdam – AISS;
Commissie Parakano – Water­sportverbond; Reade, Centrum voor
Revalidatie en Reumatologie
Voor wie?        (ex-) revalidanten, behandelaars, onderzoekers, studenten

Parakano (aangepast kanovaren of paracanoe; www.parakano.nl ) is een watersport die zeer geschikt is voor mensen met een beperking (bv dwarslaesie, amputatie). Het wordt gedaan in kajaks (dubbel­bladige peddel; zittend op een bodemzitting) of kano’s (enkelbladige peddel; zittend op bankje) al dan niet met een outrigger (stabilisator aan één zijde) die één- of tweepersoons zijn. Parakano kun je zowel recreatief als in wed­strijdsport beoefenen, waarbij Paracanoe een Paralympische discipline is. Para­kano verbetert je men­tale en fysieke conditie en kan o.a. goed ge­bruikt worden om je rompstabiliteit te trainen. Tijdens deze gratis clinic/themabijeenkomst kom je er van alles over te weten en kan je het zelfs uitproberen!

Programma

 • 13.00-15.20 Clinic Parakano
  • 13.00-13.40 Welkom. Prof.dr. Thomas Janssen. CASA -AISS.
  • 13.40-14.00 Introductie Parakano. Marjolein Uitham. Parakanoster en lid Commissie Parakano | Watersportverbond
  • 13.30-15.00 (zwembad Reade) Demo Parakano Willemijn Raaijmaakers; Uitproberen parakano; demo en uitproberen kajakergometer
 • 15.30-17.00 Themabijeenkomst Parakano
  • 15.30-16.00 De ontwikkeling van Parakano, in het bijzonder in Nederland. Jan van Gestel, Voorzitter Commissie Parakano | Watersportverbond
  • 16.00-16.30 Paracanoe from a scientific per­spective. Prof.dr. Anna Bjerkefors. Karolinska Instituut, Zweden. (online)
  • 16.30-17.00 Parakano-ervaringen met revalidanten van revali­datiecentrum De Hoogstraat. Abel ten Hoorn, (ex-)sporttherapeut De Hoogstraat, Utrecht
 • 17.00-17.30 Borrel  

Deelname is gratis. Wel graag aanmelden via t.janssen@reade.nl. Geef daarbij aan of je de clinic wil bijwonen, de themabijeenkomst of beide.

De middag begint met een clinic waarbij parakanoster Marjolein Uitham a.h.v. eigen erva­ringen een inleiding in Parakano zal geven, vertellen hoe ze in aanraking is gekomen met Parakano en wat dit voor haar zowel fysiek als mentaal heeft betekend. Daarna gaan we het zwembad in waar een demo gegeven zal worden door parakanoster Willemijn Raaijmaakers, waarna er voor een paar mensen met een beperking de mogelijkheid is het op een veilige manier parakano uit te proberen. Tevens is er een demo van een kajakergometer, waarmee je op het droge parakano kan trainen.

Weer op het droge gaan we verder met 3 presentaties over parakano. Eerst zal Jan van Gestel vanuit recent historisch perspectief inzoomen op de ontwikkeling van Parakano tot Paralympische sport en de inbedding als discipline binnen het Watersportverbond. Vanuit de Commissie Parakano licht hij de meest recente ontwikkelingen en de toekomstvisie op Parakano in Nederland toe. Vervol­gens zal prof. Anna Bjerkefors ons online vanuit het Karolinska Instituut in Zweden meenemen in haar wetenschappelijk onderzoek naar Parakano waarbij o.a. de effecten op rompfunctie en Paralympische classificatie aan bod zullen komen. Tot slot zal sporttherapeut Abel ten Hoorn zijn ervaringen met para­kano door revalidanten van revalidatiecen­trum De Hoogstraat met ons delen.

 

Lees ons magazine