Challenge, Change, Confidence: boksinterventie voor jongeren van ouders met psychische of verslavingsproblemen

Jongeren van ouders met psychische problemen of verslavingsproblemen (KOPP/KOV) ervaren vaak chronische stress, mentale en lichamelijke gezondheidsproblemen. Ook hun financiële situatie, sociale welzijn en studiesucces kunnen worden beïnvloed. De KOPP/KOV-groep is groot. Recente cijfers van het Trimbos-instituut laten zien dat 27,9% van Nederlandse jongeren een ouder heeft met psychische problemen of een verslaving. Vaak zijn zij niet in beeld bij professionals of krijgen zij enkel verbale therapieën, zoals cognitieve gedragstherapie, terwijl lichaamsgerichte activiteiten geschikter lijken voor mensen die niet makkelijk over gevoelens praten.

Home » Projecten » Challenge, Change, Confidence: boksinterventie voor jongeren van ouders met psychische of verslavingsproblemen

projectnaam

Challenge, Change, Confidence

betrokken instellingen

De Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ)

meer info

Challenge, Change, Confidence

Het doel van dit project is om in samenwerking met bokstrainers, zorg- en welzijnsprofessionals, buurtsportcoaches en de doelgroep een preventieve boksinterventie te ontwikkelen ter bevordering van de mentale gezondheid van KOPP/KOV in de leeftijd van 16-24 jaar. Het onderzoek beoogt bij te dragen aan een innovatief aanbod voor bokstrainers, preventieve interventiemogelijkheden voor KOPP/KOV en een verbeterde samenwerking tussen het mkb en het zorg- en welzijnsdomein.

“Hoe mooi dat we in dit project samen met bokstrainers, welzijns- en zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen ons kunnen verdiepen in een boksprogramma voor KOPP/KOV wat écht werkt!” – Willemijn Langkamp, Hogeschool Inholland Haarlem

Drie ontwerpgerichte fases

Met een ontwerpgerichte aanpak onderzoeken we aan welke inhoudelijke en organisatorische criteria de boksinterventie moet gaan voldoen. De sessie hierboven vond plaats in de ontwerpfase van dit onderzoeksproject. Hiervoor doorlopen we drie fasen:

  • Diagnostische fase: we verzamelen data om tot een passende interventie te komen. Hiervoor nemen we kwalitatieve interviews af bij bokstrainers en sport-, welzijns- en zorgprofessionals. KOPP/KOV krijgen een inspiratieworkshop boksen aangeboden met aansluitend een groepsinterview.
  • Ontwerpfase: in co-creatie ontwerpen we een prototype van de boksinterventie. Deze zullen we kleinschalig testen met bokstrainers en studenten en daarna evalueren en bijstellen.
  • Evaluatiefase: de pilot van de boksinterventie wordt op minimaal drie locaties uitgevoerd. Tijdens en na de pilot evalueren we met KOPP/KOV, bokstrainers en zorg- en welzijnsprofessionals op werkzame elementen, bruikbaarheid en haalbaarheid van de interventie.

Contact

Wil je een samenwerking starten met AISS en toegang tot het netwerk? Ontdek de verschillende mogelijkheden door te mailen naar jasmijn.holla@inholland.nl

Lees ons magazine

 

Contactinformatie